CIA a dezvoltat o armă secretă cu care poate imobiliza nave uriașe de la distanță. Trump a vrut să o folosească împotriva Venezuelei

Data publicării:
ilustrație cu un ecran pe care apare imaginea unui radar
Arma a fost descrisă drept un sistem de imobilizare sau incapacitare a navelor inamice care nu pune în pericol viața echipajului. Foto: Profimedia Images

CIA deține cel puțin un sistem misterios capabil să imobilizeze nave inamice „pe ascuns”, prin metode „nonviolente”, inclusiv vase de dimensiuni foarte mari. Oficialii americani din timpul administrației Trump ar fi vrut să folosească arma secretă împotriva petrolierelor care circulau între Venezuela și Cuba, aceasta fiind doar una dintre măsurile luate în calcul de Washington pentru răsturnarea regimului dictatorial al președintelui venezuelean Nicolas Maduro, potrivit dezvăluirilor făcute de mai mulți foști oficiali guvernamentali și agenți CIA pentru revista Wired.

Raportul descrie o serie de măsuri luate de guvernul SUA și partenerii străini pentru a încerca să îl înlăture pe Maduro de la putere în Venezuela, în perioada 2018-2020. Printre acestea se numără un atac cibernetic asupra sistemului de salarizare al forțelor armate venezuelene, raiduri de sabotaj lansate de agenți columbieni împotriva avioanelor de luptă rusești Su-30 din dotarea forțelor aeriene venezuelene și sprijinul oferit tentativei liderului opoziției, Juan Guaido, de a-l da jos de la putere pe Maduro.

Cuba se bazează pe importurile de petrol din Venezuela. La schimb, oficialii americani cred că serviciile de securitate cubaneze i-au oferit protecție lui Maduro, funcționând practic ca un fel de gardă pretoriană pentru autocratul socialist, potrivit raportului Wired.

Administrația Trump a crezut că dacă SUA ar putea cumva să intercepteze sau să saboteze vasele care transportă petrol între Venezuela și Cuba, va putea să pună la pământ ambele regimuri.

Leonidas, la nouvelle arme capable de faire tomber des drones ennemis en une seule rafale de micro-ondes
Una dintre posibilități ar implica un fel de armă cu microunde de mare putere, care ar permite distrugerea, incapacitarea sau perturbarea unor sisteme cruciale ale navelor lovite. Foto: Profimedia Images

Cel puțin una dintre opțiuni se baza pe implicarea CIA-ului, care avea un sistem mobil capabil să incapaciteze de la distanță și într-un mod „nonviolent” navele țintă.

Oficialii din administrația Trump doreau ca agenția de spionaj să mute sistemul în apropierea Venezuelei și să îl folosească asupra mai multor petroliere ale țării.

CIA s-a împotrivit pentru că avea un singur astfel de sistem, care era folosit în acel moment în altă parte a planetei și nu dorea să îl mute din loc, potrivit raportului Wired, care însă nu oferă niciun detaliu specific despre acest sistem.

Totuși, există câteva variante care ar putea explica modul de funcționare „nonviolent” al unui astfel de sistem, potrivit The War Zone.

petrolier-vase-venezuela
În primul său mandat de președinte, Trump ar fi vrut ca sistemul să fie folosit împotriva vaselor venezuelene care transportau petrol în Cuba. Foto: Profimedia Images

Armă cu microunde de mare putere, atacuri electronice sau război cibernetic

Una dintre posibilități ar implica un fel de armă cu microunde de mare putere, care ar permite distrugerea, incapacitarea sau perturbarea unor sisteme cruciale, precum radare, echipamente de navigație computerizată, sisteme de comunicații și de direcționare a navei, dar și sisteme electronice de control al motorului.

Un astfel de sistem ar putea opri funcționarea unei nave, fără a afecta viețile membrilor echipajului.

„Armele cu microunde de mare putere creează fascicule invizibile de energie electromagnetică care pot provoca o serie de efecte temporare sau permanente asupra țintelor electronice”, potrivit unui raport din 2023 al forțelor aeriene și marinei americane privind programul HiJENKS: High-power Joint Electromagnetic Non-Kinetic Strike.

Cu toate că foarte puține detalii despre acest program au fost făcute publice, puterea sistemului HiJENKS a fost demonstrată cel puțin o dată în timpul unui test desfășurat în centrul China Lake al marinei americane în 2022.

Bolivarian Alliance for the Peoples of Our America Summit in Caracas
Incapacitarea petrolierelor venezuelene era doar una dintre măsurile luate în calcul de Trump pentru răsturnarea regimului lui Maduro. În poză: Nicolas Maduro cu președintele Cubei, Miguel Diaz-Canel. Foto: Profimedia Images

Înainte de HiJENKS a existat un alt program secret numit CHAMP: Counter-electronics High-power Advanced Microwave Project, prin care americanii au dezvoltat o rachetă cu o încărcătură capabilă să genereze efectele unei arme cu microunde – Boeing ar fi livrat un număr limitat de astfel de rachete pentru forțele aeriene americane.

Sistemul CIA ar putea fi capabil să lanseze și alte tipuri de atacuri electronice sau de război cibernetic pentru a produce efecte similare.

Un atac electronic care dezactivează senzorii principali și sistemele de comunicații ar putea opri sau încetini o navă. Un atac cibernetic ar putea dezactiva sisteme de control esențiale unei nave.

O altă opțiune ar fi un fel de atac fizic, precum cele care provoacă obstrucția unor componente ale navei, precum elemente din sistemul de propulsie sau al cârmei.

CIA a devenit cunoscută pentru dezvoltarea sau susținerea dezvoltării de noi metode letale și neletale de a ataca diverse ținte. Spre exemplu, CIA s-a implicat în dezvoltarea versiunii AGM-114R9X a rachetelor Hellfire, proiectate pentru reducerea pagubelor colaterale – în loc să producă o explozie puternică, această variantă este dotată cu lame extensibile.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Țările din Europa unde poți obține cel mai ușor cetățenia, dacă vrei să pleci definitiv din România
Digi FM
„Trezirea în conștiință” sau manipulare? Un psihiatru explică
Pro FM
Shakira, vizitată de băieții ei la repetiții: "Pupicii care mă fac mereu să cânt mai bine". Milan și Sasha...
Film Now
Keira Knightley, despre faimoasa scena intimă din „Atonement”, la 17 ani de la premiera filmului: Cea mai...
Adevarul
ÎPS Teodosie a participat la evenimentele unei asociații neo-legionare, condusă de Eugen Sechila...
Newsweek
Sunt anunțate noi creșteri de pensie. Câți bani se vor da în plus la indexarea de la 1 ianuarie?
Digi FM
Impactul declarațiilor lui Călin Georgescu asupra pieței financiare. Un profesor de economie explică totul
Digi World
"Am corpul unei persoane de 75 de ani". Are 20 de ani și suferă de un sindrom care afectează doar câteva mii...
Digi Animal World
Ce a făcut o vacă după ce stăpânul său a vândut-o unui vecin: „Asta se întâmplă când vinzi un animal fără...
Film Now
Se înțețesc zvonurile despre legătura romantică dintre Sharon Stone și Kevin Costner. Apropiat: „S-a bucurat...
UTV
Ce parere are mama Olgai Gutan despre noul ei iubit, CRBL. „Un barbat de 46 de ani, divortat si cu un copil...