Compania aeriană rusă Aeroflot, obligată să-și trimită avioanele în Iran pentru reparații, din cauza sancțiunilor occidentale

Data publicării:
Boeing 777 operat de Aeroflot
Boeing (SUA) și Airbus (Europa) au sistat în luna martie livrările de piese de schimb pentru companiile aeriene rusești, după ce Rusia a invadat Ucraina. Foto: Profimedia Images

Din cauza sancțiunilor occidentale care interzic întreținerea aeronavelor aparținând companiilor aeriene ruse, Aeroflot, cel mai mare transportator aerian rus, a fost nevoit să își trimită pentru prima dată unul dintre avioanele sale în Iran pentru reparaţii, a informat luni cotidianul economic RBK, citat de EFE și Agerpres.

La 5 aprilie, un Airbus A330-300 cu numărul de înmatriculare RA-73700 a zburat la Teheran, unde aparatul va fi supus unei expertize tehnice de către cea mai mare companie aeriană iraniană, Mahan Air, au declarat pentru publicaţia rusă două surse apropiate Aeroflot, informaţia fiind confirmată şi de un reprezentant al companiei ruse.

Potrivit surselor RBK, Aeroflot a discutat despre posibilitatea de a încheia un contract privind întreţinerea flotei sale în Iran pentru câteva luni.

Scopul trimiterii primului A330 la Mahan Air este întreţinerea trenului de aterizare al aeronavei.

Anterior, Aeroflot a folosit capacităţile altor furnizori în aceste scopuri, cum ar fi HAECO cu sediul în Hong Kong.

În vara anului 2021, compania aeriană rusă a semnat un nou acord pe termen lung pentru întreţinerea şi revizia componentelor aeronavei de către această companie.

Dar sancţiunile internaţionale, adoptate ca răspuns la campania militară rusă din Ucraina, au afectat, printre altele, serviciile de reparaţii şi furnizarea de piese de schimb către companiile aeriene ruse, aminteşte RBK.

Aeroflot este cea mai mare companie aeriană rusă, cu 178 de avioane Airbus şi Boeing în flota sa, conform datelor disponibile la 1 aprilie.

Un reprezentant al companiei a declarat presei ruse că Mahan Air "are baza materială necesară, certificarea şi experienţa vastă" pentru a efectua întreţinerea flotei ruse.

Potrivit acestei surse, abilităţile companiilor iraniene în domeniul întreţinerii şi reparaţiilor aeronavelor vor completa capacităţile grupului Aeroflot, care include şi compania aeriană Rossiia şi transportatorul low-cost Pobeda.

În 2022, Aeroflot-Technics, care face parte din grupul Aeroflot, a efectuat peste 300 de intervenţii la avioanele companiei Aeroflot.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri