„Amenințare la securitatea națională”. La Washington se vorbește despre cum Rusia ar plasa o armă nucleară în spațiu

Data actualizării: Data publicării:
Președintele Comisiei pentru Informații a Camerei Reprezentanților din SUA, Mike Turner
Președintele Comisiei pentru Informații a Camerei Reprezentanților din SUA, Mike Turner. Foto: Profimedia

Președintele Comisiei pentru Informații a Camerei Reprezentanților din SUA, Mike Turner, a pus la dispoziția tuturor membrilor Congresului informații despre o „amenințare gravă la adresa securității naționale” a SUA. Mai multe surse au spus pentru CNN că amenințarea este legată de Rusia.

ACTUALIZARE 22.21 Două surse familiare cu discuțiile din Congres au spus că informațiile sut legate de dorința rușilor de a plasa o armă nucleară în spațiu. Scopul nu ar fi să arunce o armă nucleară pe Pământ, ci mai degrabă să o folosească împotriva sateliților, potrivit ABC News.

„Este foarte îngrijorător și foarte sensibil”, a spus o sursă, care a adăugat că informațiile sunt „o mare problemă”.

Mai mulți membri ai Congresului au spus că este o problemă gravă, dar nu una care să provoace alarma publică.

Acum 5 zile, Rusia a lansat în spațiu o rachetă Soyuz-2-1v, care transporta o „încărcătură clasificată” pentru Ministerul Apărării. Satelitul Kosmos-2575 se află acum pe orbită și sub controlul Forțelor Aeriene și Spațiale Ruse, a scris pe Twitter analistul de securitate Colby Badhwar.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media


Mai multe surse apropiate de domeniul informațiilor au spus că datele sunt „foarte sensibile”.

Turner le-a trimis colegilor săi din Congres o scrisoare în care spunea că există o problemă urgentă „cu privire la o capacitate militară străină de destabilizare”.

Una dintre sursele care a văzut informațiile a confirmat că „este, de fapt, o capacitate extrem de îngrijorătoare și destabilizatoare” rusă, „despre care am fost anunțați recent”.

Turner a spus în scrisoarea către congresmeni că Comisia de Informații a Camerei a votat pe 13 februarie pentru a pune la dispoziție anumite informații, pentru ca parlamentarii să le examineze.

Turner îi cere, de asemenea, președintelui american Joe Biden să declasifice „toate informațiile legate de această amenințare”.

Consilierul pentru securitate națională al lui Biden, Jake Sullivan, a spus că a stabilit o întâlnire cu parlamentarii de top din Comisiile de securitate  națională, înainte ca Turner să avertizeze public despre ceea ce el a numit o „amenințare gravă pentru securitatea națională”. Întâlnirea era programată pentru mâine.

„Așa că sunt puțin surprins că congresmanul Turner a ieșit public astăzi, înainte de întâlnire”, a adăugat el.

Sullivan a refuzat să detalieze natura amenințării.

„Nu sunt în măsură să spun nimic mai mult în acest moment”, a spus el.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri