Coreea de Sud cere încetarea „imediată” a comerțului „ilicit” de arme cu Phenian. Moscova ar fi primit rachete nord-coreene

Data publicării:
profimedia-0686100247
Foto: Profimedia Images

Ministerul Apărării sud-coreean a făcut apel luni la încetarea „imediată” a tuturor tranzacţiilor cu arme cu Coreea de Nord, denunţându-le drept „ilicite”, după ce un articol din presă a semnalat existenţa unor astfel de tranzacţii între Phenian şi Moscova, relatează agenţia sud-coreeană de presă Yonhap. 

Financial Times a scris sâmbătă că Ucraina a lansat împotriva Rusiei rachete nord-coreene, care fuseseră confiscate de pe o navă de o ţară „prietenă”, iar Ministerul Apărării de la Kiev a sugerat că respectivele rachete au fost luate de la forţele ruse. 

„Guvernul nostru îşi menţine poziţia că trebuie să se pună capăt imediat comerţului ilicit cu arme cu Coreea de Nord, care încalcă direct rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU şi afectează pacea şi stabilitatea comunităţii internaţionale”, a declarat într-o conferinţă de presă obişnuită purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării de la Seul, Jeon Ha-kyu, conform Agerpres. 

Coreea de Sud urmăreşte „îndeaproape” aceste evoluţii, a adăugat purtătorul de cuvânt, refuzând să comenteze direct relatările din presă. 

Ministerul de Externe sud-coreean a lansat joi un apel similar împotriva comerţului cu arme cu Coreea de Nord, a doua zi după ce ministrul apărării rus, Serghei Şoigu, a discutat la Phenian cu omologul său nord-coreean, ceea ce a contribuit la speculaţiile privind presupusa cooperare a celor două ţări în privinţa armamentului. 

Serghei Şoigu s-a întâlnit atunci şi cu liderul nord-coreean Kim Jong-un şi a vizitat o expoziţie de arme, în cadrul deplasării sale în Coreea de Nord, prilejuită de festivităţile de marcare a 70 de ani de la armistiţiul dintre cele două Corei. 

Washingtonul a acuzat Phenianul că a livrat arme Rusiei, în contextul războiului din Ucraina, acuzaţii negate de Coreea de Nord, mai consemnează Yonhap.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri