Coronavirusul migrează din Europa şi pune în pericol peste un miliard de oameni. Avertisment OMS privind următoarele țări afectate

Data publicării:
Africa devine unul dintre cele mai afectate continente de coronavirus
Foto: John Moore/Getty Images

Africa ar putea deveni următorul epicentru al focarului de coronavirus, a avertizat Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Pe continent s-a înregistrat o creștere accentuată a cazurilor săptămâna trecută, transmite BBC.

Până acum, au fost aproape 1.000 de decese și peste 18.000 de infecții în Africa, deși aceste cifre sunt mult mai mici decât cele observate în unele părți din Europa și SUA.

OMS transmite că virusul pare să se răspândească și dincolo de capitalele africane.

De asemenea, a remarcat că pe continent nu sunt suficiente ventilatoare pentru a face față unei pandemii.

Dr. Matshidiso Moeti, responsabilul OMS pentru întreg continentul african, a declarat pentru BBC că OMS a observat deja o răspândire a virusului în capitalele unor ţări precum Africa de Sud, Nigeria, Camerun şi Ghana. Potrivit acesteia, organizația s-a concentrat mai mult pe prevenire, deoarece țările africane nu au capacitatea de a trata mulți pacienți cu coronavirus.

" Vrem să minimizăm impactul şi proporţiile, pentru că spitalele din Africa nu sunt pregătite pentru a face faţă unei pandemii. Există probleme mari în privinţa numărului de ventilatoare şi de paturi ATI. Problema ventilatoarelor este una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă țările.", a spus Matshidiso Moeti.

Pentru pacienții bolnavi de critică cu Covid-19, accesul la un ventilator ar putea fi o problemă de viață sau de moarte. De altfel, primul deces din Africa - jurnalistul Zororo Makamba - a survenit lipsei unui ventilator.

Există, de asemenea, temeri că boala s-ar putea răspândi rapid în zonele supraaglomerate, unde este imposibil de practicat distanțarea socială și unde mulți nu au acces la apă curată și săpun.

Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Africa a anunțat că va extinde la un milion numărul de truse de testare a coronavirusului pentru a face față „marelui decalaj” al continentului.

Directorul organizației, John Nkengasong, spune că ratele de testare pe continent sunt mici.

Kiturile de testare vor fi distribuite începând de săptămâna viitoare pentru a sprijini capacitatea de testare a țărilor.

Dr Nkengasong a selectat cele mai populate națiuni ale continentului unde nivelul de testare a fost scăzut: Nigeria cu peste 200 de milioane de oameni a făcut 6.000 de teste, în timp ce Etiopia cu peste 100 de milioane de oameni a testat 5.000.

„În următoarele trei luni sau șase luni, probabil avem nevoie de aproximativ 15 milioane de teste”, a spus el.

Până în prezent, mai mult de 17.700 de cazuri de infecție au fost confirmate în 52 de țări. Aproximativ 915 persoane au murit și peste 3.500 de persoane s-au vindecat.

Zeci de țări de pe continent au impus diferite niveluri de restricții la circulație, pentru a încetini răspândirea Covid-19. Amnesty International a avertizat însă că milioane de oameni care trăiesc în carantină în țările africane se confruntă cu lipsa alimentelor și cu foametea.

Redactare G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri