Cum a fentat Trump plata taxelor în cei patru ani de mandat. În 2020, a plătit zero impozit pe venit

Data publicării:
Donald Trump, cu pumnul ridicat, la Casa Albă
Fostul președinte al SUA Donald Trump. Foto: Getty Images

Donald Trump a plătit zero taxe pe venit în ultimul an al președinției sale și a avut pierderi importante de-a lungul anilor, dar a beneficiat de importante scutiri din partea statului, conform documentelor fiscale făcute publice de Congres, relatează Reuters.

Documentele au fost făcute publice de Camera Reprezentanților după o luptă de ani de zile cu fostul președinte, care a refuzat ani în șir să-și publice declarația fiscală, deși avea obligația legală să o facă la momentele în care a candidat.

Ele arată că veniturile lui Trump, dar și plata taxelor de către el, au fluctuat puternic de-a lungul celor patru ani la Casa Albă. De asemenea, demontează imaginea sa atent cultivată de om de afaceri de succes, în condițiile în care se pregătește de o nouă campanie prezidențială.

Trump și soția lui au plătit taxe într-o formă sau alta, dar au reușit să minimizeze sumele datorate statului în mai mulți ani, în condițiile în care afacerile lor au beneficiat de scutiri și au înregistrat pierderi.

Congresul a pus la îndoială inclusiv unele dintre aceste scutiri de taxe, inclusiv una de 916 milioane de dolari. Membrii comisiei parlamentare care au făcut publice documentele spun că ele nu conțin suficiente detalii. Urmează ca oficialii să facă publică o versiune cu elemente confidențiale a tuturor documentelor.

Trump și-a cultivat atent imaginea unui miliardar de succes. Documentele arată altceva

Trump a refuzat să facă publice aceste documente obligatorii în timpul celor două campanii prezidențiale ale sale, în ciuda faptului că toți candidații au făcut-o de-a lungul deceniilor care au trecut.

Comitetul 6 ianuarie a reușit să obțină aceste documente după ani întregi de bătălii juridice și a votat, marți, să le facă publice. Un purtător de cuvânt al fostului președinte a spus că această decizie a fost „motivată politic”.

„Dacă această nedreptate i se poate întâmpla președintelui Trump, se poate întâmpla tuturor americanilor”, a spus Steven Cheung, miercuri.

Democrații din Congres au spus că evaluarea documentelor a arătat că autoritățile financiare nu și-au făcut treaba cu acuratețe. Deși IRS-ul american este obligat să facă un audit al taxelor plătite de președinte în fiecare an, în cazul lui Trump nu a făcut până ce nu a fost presat de democrați în anul 2019.

IRS a convocat un singur agent care să se ocupe de documentele lui Trump, iar unele scutiri de taxe cerute de fostul președinte nu au fost evaluate atent.

Înainte de a deveni președinte, Trump raporta pierderi uriașe din afacerile lui, pe care le acoperea apoi cu scutiri de taxe din partea statului. Documentele făcute publice arată că Trump și-a continuat schemele de fraudare a statului și cât timp s-a aflat în funcția de președinte.

În 2017, de exemplu, Trump a raportat venit negativ – pierderi de 12,9 milioane de dolari, ceea ce s-a tradus în taxe de 750 de dolari. În 2018, veniturile sale au fost de 24,3 milioane cu plata unor taxe de 1 milion net. În 2019, au fost raportate venituri de 4,4 milioane și taxe de 134.000 de dolari. În 2020, au fost raportate pierderi de 4,8 milioane și zero taxe plătite.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri