Cum își câștigă China aliați noi: 1 milion de sticle de apă potabilă pentru o țară cu o poziție strategică în Oceanul Indian

Data publicării:
Mohamed Muizzu și Xi Jinping
Mohamed Muizzu, președintele Insulelor Maldive, s-a apropiat tot mai mult de China și a redus relațiile tradiționale cu India. Foto: Profimedia Images

China este acuzată că și-a extins influența asupra Insulelor Maldive, o națiune cu o poziție strategică în Oceanul Indian, oferindu-le 1 milion de sticle de apă potabilă obținută din ghețarii care se topesc în Tibet, scrie Newsweek.

„Regiunea Autonomă Chineză Xizang (denumirea pe care China o folosește pentru Tibet) a acordat o donație generoasă de 1.500 de tone de apă potabilă pentru Maldive, cu scopul de a ameliora lipsa de apă potabilă de pe insule”, a anunțat Public Service Media, televiziunea de stat a Insulelor Maldive, la finalul lunii martie.

Unii utilizatori de pe rețelele sociale susțin, însă, că donația Chinei va fi folosită în scop personal de președintele națiunii insulare, Mohamed Muizzu.

„Nu a fost anunțată oficial pentru că Muizzu a vrut să folosească (donația) la Muleeaage”, a scris un comentator din Maldive pe X, referindu-se la reședința oficială a președintelui țării.

Muizzu, care a venit la putere anul trecut, a adoptat o poziție tot mai pro-Beijing, în timp ce a redus legăturile tradiționale cu India. SUA au luat aminte de influența tot mai mare pe care China o are asupra insulelor ce ocupă o poziție strategică, conectând Oceanul Indian de Orientul Mijlociu și Africa.

Ministrul de externe din Maldive a respins acuzațiile și a spus că apa potabilă a fost o donație din partea lui Yan Jinhai, președintele Regiunii Autonome Tibetane, și nu un cadou personal pentru Muizzu, potrivit AFP.

Statele Unite au deschis prima lor ambasadă în Maldive în 2023 pentru a-și mări prezența în regiunea Oceanului Indian, recunoscând totodată importanța statului insular.

Oamenii din Maldive duc lipsă de apă potabilă și trăiesc sub amenințarea creșterii nivelului apei din ocean, provocată de încălzirea globală.

„Singurele resurse naturale de apă disponibile sunt ploaia și apa freatică, ambele fiind vulnerabile în fața schimbărilor climatice”, a spus Abdulla Naseer, fostul ministru al mediului, schimbării climatice și tehnologiei din Maldive, în cadrul ONU în martie 2023.

China a donat Insulelor Maldive și 5 sisteme de desalinizare a apei de mare pentru a ajuta națiunea să gestioneze criza de apă potabilă cu care se confruntă, potrivit China Daily.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri