Video Cum se antrenează piloții ucraineni pe avioanele F-16. „În mod clar e mai agil decât un MiG”

Data publicării:
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, la bordul unui avion F-16
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, la bordul unui avion F-16. Foto: Profimedia Images

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a publicat un clip video cu antrenamentele pe care piloții ucraineni le fac în prezent pe avioanele F-16 la o bază aeriană din Danemarca. Într-un interviu acordat unui post de televiziune danez, un pilot ucrainean a spus că avionul F-16 este „în mod clar mai agil” decât un avion de vânătoare MiG.

„Toți ucrainenii așteaptă ziua când primele F-16 ucrainene vor apărea pe cerul patriei noastre și vor întări apărarea aeriană a orașelor și comunităților noastre, precum și capacitățile de luptă ale forțelor armate ale Ucrainei”, a spus Zelenski într-o postare publicată pe contul său de X/Twitter.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Reportajul îi arată pe piloții și tehnicienii ucraineni antrenându-se în condiții meteo dificile la baza aeriană Skrydstrup din Danemarca.

„Avem un program de pregătire extrem de intens”, a declarat un pilot ucrainean prezentat sub apelativul „Moonfish”. „F-16 e un avion care îți provoacă o mare plăcere când îl zbori. Nu spun că MiG-ul - avionul pe care l-am pilotat anterior - e superplictisitor, dar F-16 e clar mai agil. Simți că avionul (F-16) îți cere parcă să-l zbori într-o manieră mai agresivă”.

Danemarca și Olanda au anunțat în luna august 2023 că vor furniza Ucrainei avioane de luptă F-16. Guvernele olandez şi danez sunt, de asemenea, vârful de lance al unei coaliţii care cooperează la instruirea piloţilor ucraineni pentru avioanele de luptă F-16. Aceștia se antrenează în Danemarca dar și în România.

F-16 vin cu un radar puternic, care ar permite Ucrainei să identifice mai multe ţinte şi să contracareze mai bine avioanele, rachetele şi dronele inamice decât actuala flotă de avioane de luptă a Ucrainei, care include aeronave MiG-29 şi Su-27 din epoca sovietică.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri