Sari la conținut

Cutremur devastator în Mexic, cel mai puternic care s-a produs în lume în acest an

Cutremurul deosebit de puternic, care s-a produs la o adâncime de 70 de km pe coasta pacifică a țării, a zguduit și capitala Mexicului și are potențial devastator.  A  fost urmat în câteva ore de zeci de replici și a generat și un tsunami, dar valurile seismice nu au depășit un metru.

 

ACTUALIZARE 23:57 Un nou bilanţ anunţat de coordonatorul pentru situaţii de urgenţă indică 58 de morţi: 45 în statul Oaxaca, 10 în Chiapas și 3 în Tabasco.

ACTUALIZARE 23:30 Sunt 38 de morți în urma seismului, potrivit celui mai recent bilanț comunicat de autorități. Victimele s-au înregistrat în statele Tabasco, Oaxaca și Chiapas, precizează o televiziune de știri mexicană.


Seismul produs joi noapte, cu zece minute înainte de miezul nopții (ora locală), a fost atât de puternic, încât l-au simţit 90 de milioane de oameni din America Centrală. Magnitudinea de moment a seismului indicată inițial de institutul american de monitorizare geologică, USGS, a fost de 8, revizuită apoi în creștere, la 8,1. Adâncimea indicată inițial a fost de 33 de km, apoi a fost revizuită la 35 de km și în final stabilită la aproape 70 de km.

Seismologii mexicani au indicat chiar o magnitudine mai mare. S-a vorbit chiar de 8,4, apoi a rămas la 8,2.

Citiți și:  VIDEO. De ce au apărut lumini ciudate pe cer în momentul cutremurului din Mexic?

Printre spitale şi hoteluri puse la pământ de cutremurul de joi echipele de intervenţie au găsit 33 de oameni morţi. Şi toată lumea se teme că vor fi mult mai mulţi.

Sudul Mexicului este o ruină. Preşedintele Enrique Peña Nieto spune că este cel mai puternic cutremur din ultimul secol. Şi într-adevăr, magnitudinea sa de moment, așa cum este măsurată de USGS, pare să o egaleze sau chiar să o depășească pe cea a cutremurului din 1985, un coșmar încă prezent în amintirea mexicanilor, care a curmat viețile a peste 5.000 de oameni. Cel din 1985 a avut o magnitudine de moment estimată la 8, dar s-a produs la o adâncime mult mai mică, 20 de kilometri, a durat foarte mult, câteva minute, și a avut două replici foarte puternice, de peste 7.

Cutremurul a lovit la ora locală 23.49 - 7.49 ora României. Mulţi oameni erau, fireşte, în casele lor. Dar şi străzile şi localurile erau încă animate. Brusc alarmele au început să sune, în timp ce pământul şi clădirile s-au zgălţâit din ce în ce mai puternic...

„Ăsta este unul mare... Maica Domnului, ăsta chiar este puternic, nu? Sunteţi bine? Liniştiţi-vă!” - este o voce care se aude pe o filmare surprinsă într-un restaurant.

„A fost groaznic, în viaţa mea nu am simţit ceva aşa de rău, mai întâi s-a simţit mai uşor, apoi casa a început să se zguduie din ce în ce mai tare, am fugit pe scări şi în timp ce coboram am simţit un şoc puternic, credeam că ne vom prăbuşi”, a povestit o femeie.

Evalúan los daños

70908036. Tuxtla Gutiérrez, 8 Sep 2017 (Notimex- René de Jesús) La plaza comercial ubicada en el oriente de la capital del estado de Chiapas sufre algunos daños durante el fuerte temblor de esta noche. NOTIMEX/FOTO/RENÉ DE JESÚS/RJAG/DIS

„Cheamă pompierii! Cheamă pompierii! Să nu se facă focul şi mai mare! Cheamă pompierii acum!” - este vocea care se aude pe o altă înregistrare, în care se vede cum seismul declanșază un scurtcircuit la firele de înaltă tensiune de pe o stradă.

Culmea este că pe 6 septembrie, cu o zi înainte, în capitala Mexico City s-au declanșat din greșeală mai multe alarme de cutremur, ceea a dus la evacuarea unor clădiri. Incidentul a făcut ca sistemul să fie verificat.

Statele Oaxaca şi Chiapas, de pe ţărmul Pacificului, aflate cel mai aproape de epicentrul sesismului, au fost cel mai serios afectate. Imaginile suprinse după seism arată sute de clădiri distruse aproape complet. Într-un oraş din statul Oaxaca, din Primărie nu a mai rămas decât o grămadă de moloz peste care flutură încă - ironie crudă a sorţii! -, drapelul mexican. Cutremurul a fost atât de puternic încât s-a resimţit la aproape o mie de kilometri depărtare, inclusiv în capitala Ciudad de Mexico, metropolă cu peste 20 de milioane de locuitori.

Cutremurul a fost trăit în direct și de televiziuni. Iată cum s-a comportat și ce a spus moderatorul unei emisiuni (vezi video mai sus): „Încercaţi să vă păstraţi calmul. Dacă sunteţi aproape de o ieşire, plecaţi ordonat! Oamenii au început să plece şi de aici. Voi pleca şi eu pentru că deja seismul se resimte puternic. Vom continua transmisiunea de afară. Totul se mişcă în jurul nostru. Totul se mişcă în studio. Vom continua emisiunea. Este vorba despre un cutremur foarte puternic, chiar şi aici în Ciudad de Mexico. (...) Am terminat de adus echipamentul. Suntem în faţa televiziunii. După cum vedeţi aproape toţi angajaţii au ieşit în stradă, aşa cum cere protocolul în caz de cutremur. Trebuie să se protejeze, să găsească un loc sigur. A fost un cutremur destul de puternic, cel puţin aşa l-am simţit noi, aici, în Ciudad de Mexico”.


Actualizare 17.00. Nou bilanț al cutremurului: sunt 29 de morți.

Actualizare 14.17. Sunt cel puțin 15 morți în urma cutremurului. Sute clădiri, în special din orașe din sudul țării, s-au prăbușit.

A fost groaznic, în viaţa mea nu am simţit ceva aşa de rău, mai întâi s-a simţit mai uşor, apoi casa a început să se zguduie din ce în ce mai tare, am fugit pe scări şi în timp ce coboram am simţit un şoc puternic, credeam că ne vom prăbuşi”, spune un supraviețuitor.

Actualizare12.10. Șase persoane au murit în urma cutremurului din Mexic, potrivit unui nou bilanț. Două dintre victime sunt copii.

Actualizare 11.44. Enrique Pena Nieto, preşedintele Mexicului, a confirmat într-o declaraţie televizată că cinci persoane şi-au pierdut viaţa în urma cutremurului care a lovit coasta mexicană în această dimineaţă şi susţine că se aşteaptă noi replici, dintre care una ar putea fi de peste 7 pe scara Richter.

Actualizare 11.05. 1,5 milioane de locuitori din partea de sud a Mexicului nu au curent electric, a anunțat președintele țării.

Actualizare 10.55. Pământul continuă să se cutremure în Mexic. Până acum s-au înregistrat 61 de replici, între care 11 cu magnitudini peste 4.

Actualizare 10.04. A fost detectat un tsunami în urma cutremurului. Valuri de 70 de centimetri se îndreaptă spre țărm. Este de așteptat ca valurile să ajungă la 2-3 metri când vor ajunge la țărm, în sudul Mexicului.

Actualizare 09.55. Sunt cel puțin cinci morți în urma seismului, relatează presa locală. Aceasta vorbește și despre mai mulți răniți aflați sub ruinele unui hotel care s-a prăbușit.

Citiți și: 

VIDEO. Cutremurul de 8,1 din Mexic, filmat într-o clădire cu 10 etaje

Cum se acționează în cazul unul cutremur puternic. Explicațiile lui Raed Arafat

Actualizare 9:00 Magnitudinea seismului a fost revizuită în creștere de USGS, la 8,1. În schimb, tot USGS estimează acum o adâncime mai mare a cutremurului decât cea indicată inițial (de 33-35 km): 70 de kilometri. Seismul a fost urmat deja de patru replici, toate mai mari de 5 (între 5,2 și 5,7).

Este cel mai puternic cutremur înregistrat din 1985.

Este cel mai puternic cutremur de anul acesta și la această magnitudine este de așteptat să fie urmat de numeroase replici, unele puternice, care pot atinge magnitudinea 6. 

Actualizare 8.50 Alerta de tsunami s-a extins și pentru insulele Fidji, Tokelau, Cook și Samoa Americană.

Actualizare 08.35. Potrivit institutului american de monitorizare geologică, USGS, o replică de magnitudine 5,7 s-a produs la circa o oră de la cutremurul inițial, care, potrivit unor surse, ar fi avut magnitudinea inițială chiar 8,2.

Actualizare 08.30. Pe Twitter au apărut și primele imagini din timpul cutremurului. 

În imagini se poate observa tremuratul puternic și zgomotul teribil pe care îl provoacă puternica mișcare telurică.


Potrivit USGS, epicentrul cutremurului a fost la aproximativ 100 de kilometri de Pijijiapan, la o adâncime de 35 de kilometri.

O avertizare de tsunami a fost emisă pentru Mexic, El Salvador, Guatemala, Costa Rica, Panama și Honduras.

Pe rețelele de socializare au început deja să apară imagini cu oameni părăsind în grabă clădirile la scurt timp după producerea cutremurului.

Seismul a avut loc la cu zece minute înainte de miezul nopții (joi, ora locală 23:49), mulți oameni fiind surprinși în somn de zguduitura puternică.