Dezamăgire pentru Ucraina. Germania anunță ca tancurile Leopard sunt gata abia în 2024. „Trebuie dezmembrate complet şi reconstruite”

Data publicării:
Lithuania Belgian Royals State Visit Wednesday, Pabrade, Lithuania - 26 Oct 2022
Tanc german Leopard în timpul unui exercițiu NATO din toamna anului 2022. Foto: Profimedia Images

Producătorul de armament Rheinmetall va putea livra Ucrainei cel mai devreme în 2024 tancurile Leopard reparate, a anunţat directorul companiei germane, Armin Papperger, citat duminică de Bild, transmite Reuters.

Germania a afirmat la începutul acestei luni că va furniza Ucrainei 40 de vehicule de luptă Marder, dar Kievul a cerut vehicule blindate mai grele, precum tancurile Leopard, ce ar reprezenta o sporire semnificativă a sprijinului oferit armatei ucrainene de către Occident.

Repararea tancurilor Leopard ar costa câteva sute de milioane de euro şi compania nu va putea începe reparaţiile înaintea confirmării comenzii, a declarat Papperger pentru Bild. Vehiculele trebuie să fie dezmembrate complet şi apoi reconstruite”, a mai explicat directorul companiei germane Rheinmetall, notează Agerpres.

Luni, pe 9 ianuarie, cancelarul german Olaf Scholz a reafirmat că este în continuare convins de necesitatea unei coordonări cu aliaţii în privinţa livrărilor de arme pentru Ucraina, în timp ce presiunea se accentuează asupra Berlinului pentru a trimite tancuri de asalt Leopard 2 Kievului. 

Germania a anunţat săptămâna trecută că va furniza Ucrainei vehicule de infanterie de tip Marder pentru a ajuta la respingerea forţelor ruse. 

Acest anunţ a fost făcut în aceeaşi zi în care SUA au promis să trimită Kievului vehicule de luptă Bradley şi la o zi după un anunţ similar din partea Franţei. Scholz, care a subliniat adeseori importanţa de a nu escalada conflictul din Ucraina sau de a da Rusiei un motiv să o considere parte în război, a afirmat că aliaţii occidentali au cheltuit „mult timp pregătind, discutând şi organizând” sprijinul pentru Ucraina.

„Germania nu va face aceasta de una singură”, a reafirmat luni Scholz în cadrul unui eveniment al partidului său social-democrat (SPD, de centru-stânga) pentru a da startul campaniei electorale în vederea alegerilor locale la Berlin.

„Germania va rămâne întotdeauna unită cu prietenii şi aliaţii săi ...Orice altceva ar fi iresponsabil într-o astfel de situaţie periculoasă”, a spus cancelarul german. 

Devenită unul dintre principalii susţinători militari ai Ucrainei de la lansarea invaziei ruse în februarie trecut, Germania a pus capăt unui tabu înrădăcinat în istoria sa sângeroasă din secolul al XX-lea privind trimiterea de arme în zonele de conflict. 

Cu toate acestea, criticii afirmă că Scholz şi partidul său SPD (de guvernământ) sunt prea lenţi, aşteptând ca aliaţii să acţioneze primii, în loc să îşi asume responsabilitatea ca Germania să fie puterea occidentală cea mai apropiată de Ucraina. 

Ceilalţi doi parteneri de coaliţie ai SPD - Verzii şi Partidul Liber Democrat (FDP) - au fost mai vocali în apelurile lor privind intensificarea sprijinului militar acordat Ucrainei. 

Germania nu poate exclude livrarea de tancuri Leopard, blindate de luptă mai grele decât Marder pentru a sprijini forţele militare ucrainene în viitor, a declarat ministrul economiei Robert Habeck, din partea Verzilor, pentru postul german de televiziune ARD în weekend.

Sâmbătă, premierul britanic Rishi Sunak a anunțat că va trimite o companie de tancuri în Ucraina. Diplomații ruși au declarat sâmbătă că trimiterea în Ucraina a tancurilor grele britanice, Challenger 2 nu va face decât să „intensifice” luptele.

Finlanda a anunțat joi că ar putea dona Ucrainei un număr mic de Leopard 2 de fabricație germană, dacă un grup mai mare de națiuni europene ar decide, de asemenea, să trimită și ele tancuri principale de luptă. 

Polonia a spus săptămâna asta că este gata să trimită tancuri Leopard 2 în Ucraina ca parte a unei coaliții internaționale.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a alăturat marţi susţinătorilor livrării de tancuri germane Leopard către Ucraina: „Cred că Ucraina trebuie să primească tot echipamentul militar de care are nevoie”.

Caracteristici ale tancurilor Leopard 2:

  • Leopard 2 este un tanc principal de lupta german dezvoltat de Krauss-Maffei în anii 1970 pentru Armata Vest-Germana.
  • Proiectat in 1970 de compania Krauss-Maffei, Leopard 2 a fost fabricat de Krauss-Maffei Wegmann si Maschinenbau Kiel incepand cu anul 1979.
  • Leopard 2 a fost dezvoltat ca inlocuitor al tancului Leopard 1 si a intrat in serviciul armatei vest-germane in 1979.
  • Din 1979, tancul principal de lupta german a fost produs în aproximativ 3.600 de unitati in diferite variante si a avut un mare succes pe piata de export.
  • In 2007, un tanc Leopard 2A6, ultimul varianta de serie a lui Leopard 2 de la acea vreme, avea un pret per unitate de 5,74 milioane de dolari SUA.
  • Greutatea tancurilor Leopard 2 depinde de varianta.
  • Leopard 2A6 are o greutate de 62,3 tone, o lungime totala de 9,97 metri cu tunul in fata, o latime de 3,75 m si o inaltime de 3,0 m. Echipajul este format din patru (4) persoane.
  • Leopard 2A6 dispune de un blindaj compozit din a treia generatie, care include otel de inalta duritate, tungsten si material de umplutura din plastic cu componentă ceramica.
  • Modelele timpurii ale Leopard 2 au un tun Rheinmetall L/44 de 120 mm, in timp ce versiunile mai noi sunt echipate cu tunul Rheinmetall L/55.
  • Ca armament secundar, Leopard 2 este echipat fie cu doua mitraliere MG3A1 de 7,62 mm, fie cu două mitraliere FN MAG de 7,62 mm cu 4.750 de proiectile.
  • Tancul Leopard 2 este propulsat de un motor diesel MTU MB 873 Ka-501 V12 racit cu lichid cu o putere de 1.479 CP (1.103 kW), 2.600 rpm, cuplat la o transmisie Renk HSWL 354.
  • Cu o capacitate de combustibil de 1.200 litri, Leopard 2 are o raza operationala de 400 km pe ?osea si 240 km off-road.
  • Tancul german poate atinge o viteza maxima pe sosea de 68 km/h.

Citește și: Ce înseamnă tactica „valurilor umane” folosită de ruși în bătălia de la Soledar. „Ştiam că în Rusia viaţa are puţină valoare”

Editor : M.D.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri