Dezvăluiri despre viața lui Zelenski în buncăr. „Semăna cu un cadavru ambulant” în primele săptămâni după invazia rusă

Data publicării:
Volodimir Zelenski face declarații.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski Foto: Profimedia

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski „semăna cu un cadavru ambulant” în primele săptămâni ale invaziei ruse în Ucraina, potrivit unor fragmente din cartea despre Zelenski scrisă de jurnalistul de la Time Simon Shuster, relatează Kyiv Independent. Din carte reiese, de asemenea, că președintele ucrainean nu a crezut „până în ultimele ore” că țara sa va fi invadată.

Zelenski și echipa sa au locuit în primele săptămâni ale conflictului în buncărul de sub biroul președintelui, cu puțină lumină naturală și cu puțină mâncare. Aveau doar dulciuri, conserve de carne și pâine veche. Un ministru i-a spus lui Shuster că „a supraviețuit zile întregi cu ciocolată”.

Unii oficiali guvernamentali „au urcat în mașini și au fugit” la primele ore ale dimineții de 24 februarie 2022, „cele mai grave dezertări” afectând Serviciul de Securitate al Ucrainei, potrivit lui Shuster.

Cei care trăiau în buncăr dormeau doar câteva ore în fiecare noapte, iar Zelenski solicita actualizări de pe front de la echipa sa „încă de la 4:50 a.m.”.

„În cele din urmă, viața în buncăr a ajuns la o rutină mai ușor de gestionat”, scrie jurnalistul.

Pentru Zelenski a fost creată o sală de sport improvizată, pe care o folosea mai mult noaptea, și o masă de ping-pong a fost instalată pentru personal.

Zelenski și echipa sa au păstrat o rezervă de alcool chiar și după ce guvernul a interzis vânzarea acestuia și, uneori, el le oferea vin asistenților care stăteau cu el la masă”, potrivit lui Shuster.

Președintele ucrainean a fost foarte afectat de atacul rusesc asupra gării Kramatorsk din 8 aprilie 2022, potrivit lui Shuster.

Atacul a coincis cu vizita președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la Kiev, dar lui Zelenski i-a fost greu să discute cu ea, deoarece se gândea doar „la bălțile de sânge de pe trotuar”.

60 de oameni au fost uciși în acel bombardament.

A fost unul dintre acele momente în care brațele și picioarele tale fac un lucru, dar capul tău nu ascultă”, a spus Zelenski lui Shuster.

Potrivit cărții jurnalistului, Zelenski spune că ar prefera să fie asociat cu George Orwell sau Charlie Chaplin decât liderul britanic Winston Churchill, deoarece aceștia erau „artişti care ajutau societatea” și a căror influenţă „era adesea mai puternică decât artileria”.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri