Donald vs Donald. Criticile acide ale lui Donald Tusk faţă de preşedintele SUA: Legea e mai presus de putere, nu la discreţia ei

Data publicării:
trump-juncker-tusk-tw
Donald Tusk îl critică pe președintele SUA

Discurs acid al președintelui Consiliului European la adresa liderului de la Casa Albă, chiar pe pământ american. Donald Tusk îi cere lui Donald Trump să nu mai mintă, să nu mai flirteze cu dictatorii și respinge politica protecționistă promovată de președintele american. Liderul de la Bruxelles mai atrage atenția și că sunt tot mai mulți lideri care îi urmează exemplul lui Donald Trump, lideri care se folosesc de minciuni pentru a se menține în funcții și care abuzeză de putere pentru a controla justiția.

Discursul antiglobalizare susținut de Donald Trump de la tribuna ONU l-a înfuriat la culme pe președintele Consilului European, care a simțit nevoia să îi răspundă de la același pupitru lideului de la Casa Albă.

„Nu sunt de acord cu opiniile care vorbesc despre un conflict între patriotism și globalism. Este fals și periculos, chiar dacă are mulți adepți și propagandiști puternici.  Istoria ne arată cât de ușor este să transformi iubirea de patrie în ură îndreptată la adresa vecinului. Cât de ușor este să transformi mândria unei culturi, în dispreț față de cultura străinilor”, a spus Donald Tusk.

Tusk îi cere lui Donald Trump să nu mai mintă și îi condamnă pe liderii care se folosesc de minciuni pentru a ajunge și a rămâne la putere.

„Pentru a proteja adevărul, nu este suficient să îi acuzi pe alții că promovează știri false, este suficient să te oprești din mințit. Astăzi, tot mai mulţi politicieni se folosesc de minciuni ca metodă permanentă pentru a se menține la putere”.

Liderul de la Bruxelles și-a încheiat discursul și cu un avertisment pentru liderii care se promovează prin minciuni și nu au respect pentru statul de drept.

„Pentru a proteja statul de drept, trebuie să înțelegi că legea este mai presus de putere, nu la discreția puterii. Dacă puternicii lumii noastre nu înțeleg asta, vor rămâne în istorie nu ca lideri, ci ca falși lideri”.

Replica vine la două zile după ce președintele american a atacat politica globalizării și a făcut apologia unei politici protecționiste, pe care, de altfel, a mizat de la venirea lui la putere, fie că vorbim de războiul comercial în care a angrenat numeroase economii mondiale, fie de faptul că a rupt numeroase tratate internaționale semnate de predecesori de-ai săi.

„Viitorul nu le aparţine globaliştilor. Viitorul aparţine patrioţilor. Adevărul este în fața voastră: dacă vreți libertate, mândriți-vă cu țara voastră, dacă vreți democrație, apărați-vă suveranitatea, dacă vreți pace, iubiți-vă națiunea”, a spus Donald Trump.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri