La aproape 22 de ani de la atacurile teroriste din 11 septembrie, victimele continuă să fie identificate

Data actualizării: Data publicării:
steaguri americane pe mormântul colectiv de la world trade centre
În ciuda acestor progrese în tehnologia ADN-ului, aproximativ 40% dintre victime (1.100 de persoane), despre care se crede că au murit în dezastru, rămân neidentificate. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Autoritățile orașului New York au reușit să mai identifice două victime ale atentatelor teroriste din 11 septembrie 2001, asupra World Trade Center, cu doar câteva zile înainte de a 22-a comemorare a atacurilor, transmite CNN.

Bărbatul și femeia identificați sunt a 1.648-a și a 1.649-a victimă identificată de Biroul Medicilor Legaliști, potrivit unui comunicat de presă al primăriei. Cei doi au fost identificați prin testarea ADN avansată a rămășițelor lor, se spune în comunicat.

Primăria a spus că nu dezvăluie numele celor două victime, la cererea familiilor acestora. Acestea sunt primele identificări reușite din septembrie 2021, potrivit comunicatului.

Bărbatul a fost identificat prin testarea ADN a rămășițelor recuperate în 2001, iar femeia prin testarea ADN a rămășițelor recuperate în 2001, 2006 și 2013, se arată în comunicat.

Tehnicile folosite pentru a face aceste identificări două decenii mai târziu „includ tehnologia de secvențiere de ultimă generație adoptată recent, mai sensibilă și mai rapidă decât tehnicile convenționale ADN, care a fost folosită de armata americană pentru a identifica rămășițele militarilor americani dispăruți”, se spune în comunicatul de presă.

În ciuda acestor progrese în tehnologia ADN-ului, aproximativ 40% dintre victime (1.100 de persoane), despre care se crede că au murit în dezastru, rămân neidentificate. Un total de 2.753 de persoane au fost date dispărute în Manhattan, după atacurile asupra World Trade Center. Au fost eliberate certificate de deces pentru toți cei 2.753, deși lucrările de corelare a numelor victimelor cu rămășițele de la locul dezastrului continuă.

În comunicatul de presă, examinatorul medical șef Jason Graham a numit efortul în curs „cea mai mare și mai complexă investigație criminalistică din istoria țării noastre”.

„Aceste două noi identificări continuă să îndeplinească angajamentul solemn pe care OCME l-a făcut de a returna rămășițele victimelor World Trade Center celor dragi”, a continuat el.

Primarul orașului New York, Eric Adams, a menționat în anunț familiile victimelor care continuă să sufere.

„În timp ce ne pregătim să marcăm comemorarea din 11 septembrie, gândurile noastre se îndreaptă către cei pe care i-am pierdut în acea dimineață teribilă și către familiile lor, care continuă să trăiască în fiecare zi cu durerea celor dragi dispăruți”, a spus el.

„Sperăm că aceste noi identificări pot aduce într-o oarecare măsură mângâiere familiilor acestor victime, iar eforturile continue ale Biroului de examinare medicală atestă angajamentul neclintit al orașului de a reuni toate victimele World Trade Center cu cei dragi”, a mai subliniat Adams.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri