Elveția a împiedicat Germania să re-exporte muniție elvețiană către Ucraina

Data publicării:
A Bundeswehr Marder infantry fighting vehicle built by Rheinmetall Landsysteme drives over an obstacle during the Land Operations 2019 information training exercise
Vehiculele germane de infanterie Marder folosesc muniție fabricată în Elveția. Foto: Profimedia

Elveția a întârziat livrările de arme ale Germaniei către Ucraina, blocând re-exportul muniției de fabricație elvețiană folosită pe vehiculele de infanterie Marder, pe care Kievul și le dorește, scrie publicația SonntagsZeitung, potrivit Reuters.

Informația vine în contextul în care cancelarul german Olaf Scholz este aspru criticat pentru eșecul guvernului său de a furniza armament greu Ucrainei, în vreme ce ceilalți aliați occidentali cresc ritmul livrărilor.

Vehiculele de infanterie Marder, construite de producătorul german Rheinmetall, folosesc muniție fabricată în Elveția, potrivit publicației din Zurich. Elveția limitează re-exportul acestui tip de produse către zonele de conflict.

SonntagsZeitung citează un purtător de cuvânt al Secretariatului de Stat pentru Afaceri Economice din Elveția, care a spus că a primit două cereri din partea Germaniei privind transferul către Ucraina al munițiilor primite din Elveția.

„Ambele cereri ale Germaniei au primit răspuns negativ, cu trimitere la statutul de neutralitate al Elveției și la legislația privind materialele de război”, a spus purtătorul de cuvânt citat de publicația elvețiană.

Reuters a încercat să obțină duminică un punct de vedere de la Secretariatul de Stat pentru Afaceri Economice din Elveția, însă nu a reușit în afara programului de lucru.

Elveția s-a alăturat Uniunii Europene în impunerea de sanțiuni împotriva Rusiei pentru invadadea Ucrainei, dar a precizat că statutul spu de țară neutră nu-i permite să furnizeze arme în zone de conflict.

Luna trecută, Elveția a refuzat cererea Poloniei de a livra arme pentru Ucraina.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri