Erdogan dă de înțeles că se va retrage după încă un mandat

Data publicării:
Erdogan zâmbește cu mâna pe frunte
Erdogan este la putere de aproape 20 de ani, perioadă în care și-a consolidat puternic puterea și influența în statul turc. Foto: Profimedia Images

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a sugerat, sâmbătă, că are de gând să se retragă după ce va încheia un ultim mandat între 2023 și 2028. Liderul turc spune că vrea să „predea acest stindard sacru tinerilor”.

„Vom lansa construcţia secolului Turciei, cu susţinerea pe care o cerem în numele nostru pentru ultima dată poporului nostru în 2023”, a afirmat Erdogan în timpul unui discurs la Samsun, în nordul Turciei, dând de înţeles că în cazul unei victorii în alegerile din 2023, acesta va fi ultimul său mandat.

„Vom preda acest stindard sacru tinerilor noştri”, a adăugat Erdogan, conform AFP, citat de Agerpres.

Odată cu apropierea alegerilor prezidenţiale şi legislative, prevăzute să aibă loc în Turcia în iunie 2023, Erdogan, la putere din 2003, şi partidul său islamo-conservator AKP, speră să continue să guverneze Turcia, țară în care instituțiile democratice sunt tot mai slăbite în ultimul an, în condițiile în care liderul turc și-a consolidat puternic puterea. Alunecarea Turciei în autoritarism a devenit tot mai accentuată după presupusa tentativă de lovitură de stat din 2016. 

Însă preşedintele turc trebuie să facă faţă unor provocări numeroase, printre care o inflaţie care a atins 84,4%.

În octombrie, Erdogan şi-a reiterat vechea dorinţă de a pregăti o nouă constituţie a Turciei, care să fie „democratică, simplă şi vizionară”. Acest proiect a fost perceput de unii observatori drept o dorinţă de a modifica limita de două mandate prezidenţiale maximum, prevăzută de actuala constituţie turcă.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri