Există risc de explozie a unor muniţii la Cernobîl, avertizează armata ucraineană, care cere rușilor să se retragă din zonă

Data publicării:
imagine din drona cu zona centralei nucleara cernobil
Ucraina avertizează asupra unui risc de explozie a unor muniţii la centrala nucleară dezafectată de la Cernobîl. Foto: Profimedia Images

Forţele armate ucrainene avertizează că există un risc de explozie a unor muniţii la centrala nucleară dezafectată de la Cernobîl şi spun că armata rusă, care ocupă uzina, trebuie să se retragă din zonă, a declarat vicepremierul Ucrainei, Irina Vereşciuk, relatează Reuters.

Oficialul a mai spus că Ucraina a cerut Rusiei la negocierile de marţi să permită crearea a 97 de coridoare umanitare spre cele mai lovite sate şi oraşe din Ucraina.

"Cerem Consiliului de Securitate al ONU să ia imediat măsuri pentru demilitarizarea zonei de excludere de la Cernobîl şi să trimită o misiune specială a ONU acolo pentru a elimina riscul repetării unei catastrofe nucleare", a afirmat ea.

Directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, se află în această săptămână în Ucraina pentru discuţii cu guvernul de la Kiev în legătură cu garantarea siguranţei şi securităţii instalaţiilor sale nucleare.

Au existat temeri cu privire la siguranța instalațiilor nucleare ucrainene. La centrala de la Cernobîl au fost întrerupte temporar liniile de alimentare cu energie electrică, forțele ucrainene dând vina pe trupele rusești care au ocupat centrala.

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri