Fostul cancelar german Angela Merkel a primit Premiul UNESCO pentru Pace pe 2022

Data actualizării: Data publicării:
Angela Merkel ține un discurs la Bruxelles
Angela Merkel. Foto: Profimedia Images

Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO) a anunțat că acordă Premierul pentru Pace pe 2022 fostului cancelar german Angela Merkel, pentru ''eforturile sale de a primi refugiaţi".

''Toţi membrii juriului au fost mişcaţi de decizia sa curajoasă din 2015 de a primi peste 1,2 milioane de refugiaţi, în special din Siria, Irak, Afganistan şi Eritreea. Aceasta este moştenirea pe care ea o lasă'', a declarat preşedintele juriului, Denis Mukwege, laureat al Nobelului pentru Pace în 2018, relatează dpa, citată de Agerpres.

La rândul său, directoarea generală a UNESCO, Audrey Azoulay, a lăudat-o pe Angela Merkel, afirmând că decizia acordării premiului aminteşte că ''modul în care îi tratăm pe migranţi şi refugiaţi este o problemă esenţială''.

Distincţia, care oficial se numeşte Premiul pentru Pace Félix Houphouët-Boigny-UNESCO, este denumită astfel după fostul preşedinte al Cote d'Ivoire.

Premiul a fost acordat anual începând din 1989 unor persoane, organizaţii sau instituţii care au făcut un efort special pentru a promova, a studia sau a securiza pacea.

Deocamdată nu s-a decis când îi va fi înmânat acest premiu Angelei Merkel, care a părăsit viaţa politică anul trecut, la capătul a patru mandate de cancelar federal al Germaniei.

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri