Franța ia măsuri împotriva terorismului. Preşedintele Macron anunţă dublarea forțelor la granițele țării

Data publicării:
presedintele frantei la granita cu spania
Președintele Emanuel Macron a anunțat dublarea efectivelor forţelor responsabile cu controlul frontierelor Foto: Profimedia Images

Preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat joi o dublare a efectivelor forţelor responsabile cu controlul frontierelor Franţei, de la 2.400 la 4.800, pentru a combate mai eficient ameninţarea teroristă, traficul şi imigraţia ilegală, transmit AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

Decizia a fost luată ''ca urmare a intensificării ameninţării'' după recentele atentate din Europa, printre care cel de la Nisa (sud-estul Franţei), a explicat şeful statului francez în timpul unei vizite la Perthus, punct de trecere a frontierei franco-spaniole.

Controalele la granițele Franței vizează imigrația ilegală

Controalele frontaliere vor viza imigraţia ilegală, în contextul ''unei creşteri a ameninţării teroriste''. Potrivit lui Macron, terorismul islamist este o ameninţare pe termen lung, iar traficul de migranţi ilegali este de multe ori legat de reţelele teroriste.

Preşedintele francez a adăugat că recentul atac de la Viena arată că pericolul terorist poate veni de oriunde, inclusiv din partea unor persoane trimise de peste hotare. El a lansat un apel la crearea unei ''poliţii reale de securitate'' pentru frontierele externe ale spaţiului Schengen.

Macron: Atacurile teroriste pot fi comise de către oameni care folosesc fluxurile de migranţi

Decizia survine la câteva zile după ce trei persoane au fost ucise într-un atac cu cuţitul într-o biserică din Nisa (sud-estul Franţei). Potrivit autorităţilor franceze şi italiene, principalul suspect este un cetăţean tunisian care sosise clandestin, pe mare, în insula italiană Lampedusa, înainte de a ajunge în Franţa cu puţin timp înaintea atacului.

Emmanuel Macron a spus că este prematur să se cunoască toate detaliile atacului de la Nisa, dar a precizat că este clar faptul că ''atacurile teroriste pot fi comise de către oameni care folosesc fluxurile de migranţi pentru a ameninţa teritoriul naţional (al Franţei)''.

El a adăugat că înaintea Consiliului European din decembrie va prezenta o propunere concretă privind poliţia de frontieră a spaţiului Schengen şi alte măsuri menite să consolideze această zonă. În opinia sa, miniştrii de interne din ţările Schengen ar trebui să se poată întâlni ''mult mai eficient şi mai frecvent şi să decidă reguli comune ale acestui spaţiu''.

Reţelele teroriste au devenit mai globalizate şi acest lucru înseamnă că ''Europa trebuie să-şi intensifice răspunsul'', a insistat şeful statului francez.

Atacul de la Viena a fost comis de un simpatizant al grupării jihadiste Statul Islamic, pe care serviciile de informaţii slovace îl semnalaseră poliţiei austriece, fără ca alerta să fi fost urmată de efecte.

Combaterea terorismului figurează şi pe agenda reuniunii din 13 noiembrie a miniştrilor de interne din UE.

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri