Franța susține ideea unor sancțiuni UE pentru coloniștii israelieni din Cisiordania și pentru comandanții Hamas

Data publicării:
Anne-Claire Legendre
Anne-Claire Legendre (foto) spune că violențele din Cisiordania dăunează perspectivei cu două state. Sursa foto: Profimedia Images

Franța a transmis miercuri că Uniunea Europeană ar trebui să ia în considerare sancțiunile împotriva coloniștilor israelieni care au vizat palestinienii din Cisiordania ca o opțiune și că discuțiile la UE pentru a impune sancțiuni comandanților Hamas progresează, informează Reuters.

Cifrele ONU arată că atacurile zilnice ale coloniștilor s-au dublat, de la atacul surpriză al Hamas asupra Israelului din 7 octombrie și de la răspunsul israelienilor asupra enclavei palestiniene din Gaza. Peste 200 de palestinieni au fost uciși în violențele din acest an, inclusiv în atacurile coloniștilor.

„Comunitatea internațională are un rol de jucat pentru a pune capăt acestor acte de violență care sunt extrem de destabilizatoare pentru regiune, dar dăunează și perspectivelor unei soluții cu două state”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Anne-Claire Legendre, într-o informare de presă de săptămâna aceasta.

Ea a spus că nu a fost exclusă nicio opțiune, inclusiv sancțiunile Uniunii Europene împotriva indivizilor care comit violențe.

Israelul a capturat Cisiordania în războiul din Orientul Mijlociu din 1967 și de atunci a fost sub ocupație militară, în timp ce coloniile israeliene s-au extins constant. Palestinienii iau în considerare Cisiordania ca parte a unui viitor stat independent, inclusiv Gaza și Ierusalimul de Est.

O sursă diplomatică franceză a declarat că Parisul este în favoarea sancțiunilor UE, dar că încă nu a început o dezbatere la nivel european pe această problemă.

Statele Unite au declarat că sunt pregătite să emită interdicții de acordare a vizelor împotriva „extremștilor” care atacă civilii din Cisiordania.

Un diplomat european a avertizat că, deși Franța este dornică să promoveze ideea, unii membri ai blocului UE nu au fost.

Totuși, diplomatul a spus că, având în vedere că unele țări s-au opus propunerii unor măsuri împotriva Hamas, eforturile de a viza coloniștii i-ar putea convinge pe cei care ezită și că abordarea a fost una echilibrată.

Legendre a mai spus că discuțiile progresează la Bruxelles pentru a impune sancțiuni – ca înghețarea activelor și interdicții de călătorie - comandanților Hamas.

Se lucrează, de asemenea, cu aliații europeni și cu alți aliați, pentru a reduce finanțarea pentru Hamas, inclusiv prin intermediul platformei „No Money for Terror”, și pentru a aborda propaganda acesteia pe rețelele sociale.

„No Money for Terror” este o coaliție ad-hoc înființată în 2018, menită să combată finanțarea terorismului.

Franța a impus, pe 13 noiembrie, sancțiuni la nivel național comandantului militar Hamas Mohammed Deif și adjunctului său, Marwan Issa.

Doi diplomați au spus că scopul este să-i adauge pe lista UE de teroriști sancționați până la jumătatea lunii decembrie. Au fost analizate și alte persoane, dar pregătirea dosarelor legale va dura mai mult, au spus aceștia.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri