FSB și GRU știu că războiul este pierdut și se pregătesc pentru o Rusie post-Putin (expert în securitate)

Data actualizării: Data publicării:
vladimir putin
Președintele rus Vladimir Putin. FOTO: Profimedia Images

Oficiali de rang înalt de la Moscova cred că războiul din Ucraina este pierdut şi se pregătesc pentru o Rusie fără Vladimir Putin la conducere, susţine un expert în securitate, citat de Insider.

Potrivit lui Christo Grozev, expert în securitate în grupul de investigație Bellingcat, oficiali cu influenţă în cadrul serviciilor de informaţii cred că liderul de la Kremlin pierde controlul asupra puterii.

„Elita informată” din cadrul forțelor de securitate „înțelege că războiul este pierdut”, a declarat Christo Grozev, într-un interviu acordat Radio Liberty.

Potrivit lui Grozev, mai mulți oficiali de la FSB și GRU se pregătesc pentru o Rusie post-Putin. „Unii dintre ei caută o ocazie de a-și scoate familiile din Rusia”, a spus Grozev.

Pentru a avea şanse la câştigarea războiului pe care l-a declanşat, Putin ar trebui să decreteze o mobilizare generală. Numai că acest lucru ar putea provoca nemulţumirea populaţiei şi ar duce, crede acelaşi expert, la o explozie de nemulțumire în societate. 

Unii apropiați ai lui Putin îl presează pe Putin să folosească arme nucleare sau chimice, a adăugat Grozev, dar alții spun că „deja este prea mult” și că „este mai bine să nu irosim încă 10.000 de vieți ale soldaților și ofițerilor noștri”.

Deși nu se cunosc cifrele exacte ale pierderilor armatei ruse în Ucraina, se estimează că mii de militari ruși au murit în război. Potrivit Ministerului britanic al Apărării, Rusia a pierdut o treime din forţele trimise în Ucraina.

Potrivit lui Grozev, oficialii de securitate din cadrul FSB - Serviciul Federal de Securitate al Rusiei, știu câți soldați ruși au murit și cred că Putin își pierde puterea. „Sunt acele forțe de securitate care cunosc pericolele pentru regim și ei înșiși își pregătesc acum viitorul”, a spus el. 

Săptămâna trecută, șeful serviciilor secrete militare din Ucraina a declarat pentru Sky News că o lovitură de stat pentru a-l înlătura pe Putin este deja în desfășurare. „Este imposibil să o oprim”, a spus generalul-maior Kirilo Budanov.

Mai mulți oficiali occidentali spun că Rusia, care se confruntă cu eșecuri militare, își pierde din încredere pe măsură ce războiul din Ucraina continuă.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri