Gafa lui Donald Trump, în primul mesaj transmis după atentatul din Barcelona

Data publicării:
Donald Trump And NATO Secretary General Jens Stoltenberg Hold Joint News Conf.
Foto: Gulliver/GettyImages

Preşedintele american Donald Trump se află din nou în centrul unei polemici, după ce a sugerat, după atentatul de la Barcelona, ca oamenii să studieze ce a făcut un faimos general american, despre care se spune că a eliminat militanţii musulmani împuşcându-i cu gloanţe înmuiate în sânge de porc, relatează The Independent. Povestea generalului s-a dovedit, însă, falsă, relatează News.ro.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Trump a publicat iniţial un mesaj de susţinere prin care a condamnat atacurile. Aproximativ 15 minute mai târziu, el a scris că oamenii ar trebui să se uite la istoria unui general din secolul al XX-lea, John Pershing.

“Studiaţi ce le-a făcut generalul Pershing, din Statele Unite, teroriştilor, atunci când îi prindea. Nu a mai fost teroare islamică radicală timp de 35 de ani!”, a scris liderul de la Casa Albă.

El pare să se fi referit la o poveste despre Pershing care ar fi ucis militanţi musulmani din Filipine cu gloanţe înmuiate în sânge de porc şi le-ar fi îngropat trupurile cu porci.

Istoricii care au studiat activităţile lui Pershing din provincia Moro, în perioada 1909-1913, au dovedit, însă, că generalul nu a procedat astfel. Pe de o parte, informaţiile nu apar în memoriile militarului şi nici nu se potrivesc cu comportamentul său.

Ideea că “sângele de porc ar putea servi ca armă împotriva musulmanilor există în cultura populară de decenii”, potrivit Polifact.

Aceasta nu a fost prima dată când Trump a făcut referire la Pershing. El a spus acelaşi lucru în februarie 2016, în timpul primarelor republicane.

Nici preşedintele, nici Casa Albă nu au oferit clarificări după mesajul de joi.

Gruparea teroristă Statul Islamic a revendicat atentatul de joi, de la Barcelona, soldat cu 13 morţi şi peste 100 de răniţi. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri