"I-au tratat ca pe gunoaie". Rușii și-au aruncat propriii camarazi morți, iar ucrainenii le-au găsit cadavrele la marginea unei păduri

Data publicării:
insigna rus
Rușii și-au aruncat propriii camarazi morți, iar ucrainenii le-au găsit cadavrele la marginea unei păduri. FOTO: Profimedia Images

La câteva săptămâni după eșecul atacurilor prin care urmăreau să cucerească Kievul, cadavrele soldaților ruși sunt încă descoperite la marginea localităților prin care au trecut sau le-au ocupat pentru scurt timp în apropierea capitalei ucrainene. Ucrainenii care le găsesc spun că Rusia nu este mai deloc interesată să le recupereze. Echipa BBC a fost în Zavalivka și a vorbit cu ucrainenii care găsesc cadavrele rușilor și încearcă să le identifice, iar până la o eventuală revendicare le depozitează în trenuri frigorifice.

Locul din pădure în care era îngropat sumar cadavrul unui soldat rus a fost găsit după ce câinii au început să sape insistent acolo. Sătenii din Zavalivka au chemat autoritățile. O echipă militară ucraineană a ajuns la fața locului în costume de protecție și a îndepărtat cu grijă pământul. Au descoperit corpul unui bărbat, cu fața în jos, cu picioarele răsucite sub el. După uniformă era clar că era un soldat rus.

Cadavrul a fost luat și transportat într-un tren frigorific de la periferia Kievului, care funcționează acum ca morgă mobilă pentru rușii morți. Sacii de plastic alb sunt numerotați. În ziua în care echipa BBC a ajuns acolo erau 137 de saci.

Ucrainenii încearcă să identifice morții: asupra cadavrului tocmai adus, criminaliștii au găsit două carduri bancare, precum și insigne ale unei brigăzi ruse de artilerie.

"Măcar acesta are șanse să ajungă acasă", a spus un criminalist, arătând obiectele găsite, inclusiv o bucată a unui tricou imprimat cu sigla Armatei Rusiei.

Ulterior, s-a confirmat că bărbatul găsit era un tânăr soldat căsătorit din Siberia. Lângă geanta lui se afla o fotografie alb-negru.

Minciuna Rusiei: "Nu-i abandonăm pe ai noștri”

"Corpurile pe care le-am găsit arată că rușii tratează oamenii ca pe niște gunoaie, drept carne de tun. Nu au nevoie de soldații lor. Îi aruncă aici, se retrag - și lasă cadavrele", a declarat pentru BBC Volodimir Liamzin.

Nu se știe cu exactitate cum a ajuns să fie abandonat tânărul soldat găsit în  pădure. Sătenii din Zavalivka spun că cel mai probabil se rătăcise.

De altfel, au fost discuții că trupele ruse care luptau în jurul Kievului erau formate din tineri fără experiență. 

"Am făcut un singur schimb.", a spus Liamzin, care a adăugat că a primit de la ruși o listă scurtă a soldaților morți pe care îi revendica. "Suntem gata să-i dăm înapoi pe toți, (...) dar nu există nici un răspuns, nici un dialog", a mai spus colonelul Volodimir Liamzin.

Ucrainenii spun că și ei au dificultăți în a-și recupera soldații morți. O femeie încearcă de trei luni să recupereze cadavrul soțului ei.

Morții ruși sunt descoperiți mereu

Pe drumul de la Zavalivka din Sitniaki, un bătrân a declarat că cel puțin 10 soldați ruși au fost uciși și lăsați în urmă în martie. Convoiul lor a fost prins în ambuscadă după ce s-a rătăcit pentru că localnicii scoseseră și schimbaseră semnele de circulație.

Bătălia atunci a fost aprigă. După aceea, bătrânul satului spune că el, împreună cu alții, i-au îngropat pe ruși "din motive sanitare".  Nu are voie să arate mormintele, deoarece ele reprezintă o scenă a crimei de război pe care o va analiza echipa colonelului Liamzin.

Un localnic care plantează sfeclă roșie susține că rușii au fost uciși de-a lungul drumului principal. "Nu este uman să abandonezi un soldat, să nu-l îngropi", a afirmat el, la rândul lui tată al unui soldat ucrainean. "Nimănui nu-i pare rău de ruși după ce au făcut la Bucha, Irpin, Mariupol", adaugă însă bărbatul.

Drumurile spre Kiev sunt pline de resturi arse ale tancurilor rusești, pe care cei care trec cu mașinile pe acolo le fotografiază. Lângă unul au fost găsite rămășițele carbonizate ale unui soldat care fusese într-unul din aceste blindate.

Între timp, trenul frigorific din Kiev se umple. Chiar dacă pentru ucraineni ei rămân inamici, invadatori, cineva în Rusia trebuie să-i caute.

 

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cât a ajuns să coste să-ți construiești o casă de 50 mp: Prețurile la materiale de construcție, dar și...
Digi FM
O româncă stabilită de 12 ani în Spania a crezut că este curtată de Brad Pitt: „Se juca foarte mult cu...
Pro FM
Declarația surprinzătoare a lui Randi: "Nu am iubit niciodată. Nu e greu să trăiesc așa". Religia și...
Film Now
Leonardo DiCaprio și Vittoria Ceretti și-au dus relația la un alt nivel. Modelul în vârstă de 25 de ani și-a...
Adevarul
„Lâna de aur", cel mai scump material textil natural din lume. Firul de Vicuña se vinde la gram, la fel ca...
Newsweek
VIDEO Franța face o muniție specială pentru avioanele F-16 din Ucraina. Ce bombe îi lovesc pe ruși?
Digi FM
Carne de pui îngălbenită artificial pentru a părea mai bună. “Unii dintre pui sunt vopsiți prin hrănire...
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Momentul când o pisică reușește să evadeze dintr-o cușcă a devenit viral: „E ca un spion. Nimic nu o poate...
Film Now
Keanu Reeves și iubita lui, Alexandra Grant, fotografiați când se sărută. Starul din „Matrix” pare să-și fi...