Investigație BBC: Trupele speciale britanice (SAS) au ucis zeci de persoane neînarmate în Afganistan

Data actualizării: Data publicării:
A British Army soldier provides security outside Camp Bastion, Afghanistan, on an ATV equipped with a sniper rifle.
Unitățile SAS se întreceau între ele la numărul de omoruri. Foto: Profimedia Images

O unitate a forţelor speciale britanice (SAS) a ucis deţinuţi şi persoane dezarmate în circumstanţe suspecte în Afganistan, potrivit unei investigații BBC News.

Mai multe rapoarte militare sugerează că o unitate britanică ar fi ucis ilegal 54 de persoane în timpul unei misiuni de şase luni în Afganistan, însă fostul responsabil al forţelor respective nu a transferat probele pentru a fi anchetate, conform Agerpres.

BBC scrie că generalul Mark Carleton-Smith, fost şef al forţelor speciale britanice SAS, ar fi primit informaţii în legătură cu aceste decese ilegale, dar nu a prezentat probele Poliţiei Militare Regale (RMP), nici chiar după ce aceasta din urmă a început o investigaţie.

Mai multe e-mailuri interne arată că oficiali de la cel mai înalt nivel al forţelor speciale britanice erau la curent cu posibile decese ilegale, dar acestea nu au fost denunţate autorităţilor poliţieneşti, în ciuda faptului că exista o obligaţie legală în acest sens.

Sir Mark Carleton-Smith a fost șeful Statului Major al armatei britanice timp de patru ani, între iunie 2018 și 2022. El a demisionat luna trecută și a refuzat să comenteze în legătură cu crimele comise de membrii SAS în Afganistan, pe care le-a dezvăluit programul Panorama al BBC News.

Acest program a analizat sute de documente ale SAS, inclusiv date despre razii realizate de un escadron al SAS în provincia Helmand (sudul Afganistanului) în 2010-2011.

Unele persoane care au făcut parte dintr-un escadron al SAS care a fost desfăşurat în Afganistan au recunoscut că au văzut că membri ai acestei unităţi au ucis persoane neînarmate în timpul unor razii nocturne.

Potrivit BBC, se pare că unităţi SAS se întreceau între ele pentru a vedea care ucide mai mulţi oameni, escadronul analizat de BBC încercând să înregistreze cel mai mare număr de morţi.

Ministerul Apărării din Regatul Unit a reacționat spunând că trupele britanice „au servit cu curaj și profesionalism în Afganistan". 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

În plus, ministerul britanic al Apărării a mai precizat că investigația BBC ajunge la concluzii nejustificate și prezintă acuzații care au fost deja pe deplin investigate.

Tiparul de ucidere suspectă

Investigația prezentată de BBC își are rădăcinile într-un demers jurnalistic din 2019, realizat de radiodifuzorul britanic împreună cu publicația Sunday Times.

Jurnaliștii s-au concentrat asupra unui raid desfășurat de SAS, care a condus la un caz în instanță.

Tribunalul a ordonat Ministerului Apărării să dezvăluie documentele care arată cum a instrumentat guvernul cazul respectiv.

În ultimul demers investigativ, BBC a analizat rapoartele operaționale în care sunt consemnate relatările SAS privind raidurile nocturne.

BBC susține că a identificat un model  „izbitor privind bărbați afgani împușcați mortal pentru că ar fi apucat automate AK-47 sau grenade plasate după perdele sau alte elemente de mobilier  „după ce au fost reținuți.

Modelul „izbitor care apare în rapoartele SAS

  • În data de 20 noiembrie 2010, escadronul SAS a ucis un bărbat care fusese reținut și dus înapoi într-o clădire, "unde ar fi încercat să înfrunte militarii britanici cu o grenadă de mână".
  • În data de 15 ianuarie 2011, escadronul a ucis un bărbat reținut și dus înapoi într-o clădire, "unde s-a apropiat de o saltea, a scos o grenadă și a încercat să o arunce" către militari.
  • În data de 7 februarie, escadronul SAS a ucis un bărbat despre care a relatat că a încercat să lupte cu patrula militară, fiind înarmat cu o pușcă. Justificări similare au fost formulate în cazul împușcării mortale a unor prizonieri în datele de 9 și 13 februarie.
  • În data de 16 februarie, membrii escadronului au ucis doi prizonieri, după ce, aparent, unul dintre aceștia ar fi scos o grenadă ascunsă după o perdea iar celălalt a apucat un automat AK-47 din spatele unei mese.
  • În data de 1 aprilie, escadronul a ucis doi prizonieri trimiși înapoi într-o clădire, după ce unul ar fi pus mâna pe un automat AK-47 iar celălalt a încercat să arunce o grenadă.

Morții consemnați în timpul desfășurării de șase luni a escadronului SAS formează un număr de trei cifre, notează BBC.

Citește și: Afganistan e în prag de dezastru umanitar, avertizează ministrul german de Externe

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri