Israelul recunoaște suveranitatea Marocului în Sahara Occidentală

Data actualizării: Data publicării:
Maroc Israel
Benjamin Netanyahu îl informează pe regele marocan că Israelul analizează «deschiderea unui consulat în oraşul Dakhla» FOTO: Profimedia Images

Israelul a decis ”să recunoască suveranitatea Marocului” pe teritoriul disputat al Saharei Occidentale, a anunțat luni Cabinetul Regal de la Rabat, care citează o scrisoare a premierului israelian Benjamin Netanyahu. Recunoașterea Saharei Occidentale drept teritoriu aparținând Marocului face parte din procesul de normalizare a relațiilor dintre cele două state, care a început în 2020, odată cu semnarea Acordurilor Abraham.

Cabinetul Regal anunţă că premierul israelian i-a trimis o scrisoare regelului Mohammed al VI-lea.

”Prin această scrisoare, premierul israelian (Benjamin Netanyahu) aduce în Foarte Înalta Atenţie a Majestăţii Sale Regele (Mohammed al VI-lea) decizia statului Israel de a recunoaşte suveranitatea Marocului asupra teritoriului Saharei Occidentale”, anunţă într-un comunicat Cabinetul Regal.

Arab Maghreb Union, AMU member states map. Simply Maghreb Union, MU, political and economic union trade agreement among Arab countries States.
Secțiune din harta Africii. FOTO: Profimedia Images

Benjamin Netanyahu îl informează pe regele marocan că Israelul analizează ”deschiderea unui consulat în oraşul Dakhla”, situat în partea Saharei Occidentale aflată sub controlul Marocului.

Biroul premierului israelian, contactat de AFP la Ierusalim, precizează că ”Israelul confirmă detaliile din anunţul” autorităţilor marocane.

Sahara Occidentală, o fostă colonie spaniolă, este controlată în mare parte de către Maroc. Ea este revendicată de către separatişti din cadrul Frontului Polisario, susţinut de către Algeria.

Marocul şi Israelul şi-au normalizat relaţiile diplomatice în decembrie 2020, în cadrul Acordurilor Abraham, un proces de normalizare a relaţiilor Israelului cu mai multe state arabe, susţinut de către Washington. În schimb, Rabatul a obţinut atunci de la Washington recunoaşterea ”suveranităţii marocane” în Sahara Occidentală.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri