Jaf la un muzeu din Germania. Hoţii au furat monede de aur în valoare de mai multe milioane de euro

Data publicării:
Monede celtice furate
Monedele de aur erau expuse la Muzeul Celţilor şi Romanilor din Manching. Foto: Profimedia Images

450 de monede de aur celtice, care valorează mai multe milioane de euro, au fost furate dintr-un muzeu din localitatea germană Manching. Hoţii au tăiat conexiunea la internet şi telefonie înainte să dea spargerea.

Jaful a fost descoperit marţi de angajaţii muzeului, care au văzut că vitrina în care era ţinută colecţia de monede era spartă.

Anchetatorii nu au dat detalii legate de jaf, însă autorităţile locale spun că înainte de spargere au fost tăiate conexiunile la internet şi telefonie.

"Au tăiat orice conexiune la muzeu. Muzeul este un loc cu un grad ridicat de securitate, însă conexiunile care ar fi putut alerta poliţia au fost tăiate", a declarat primarul localităţii, Herbert Nerb, pentru Sueddeutsche Zeitung.

"A fost o lovitură dată de profesionişti", a adăugat acesta, spunând că pentru oraş jaful reprezintă o "catastrofă".

Monedele au fost descoperite în 1999 şi erau ţinute în Muzeul Celților și al Romanilor. Acestea datează din secolul trei, înaintea erei noastre. Valoarea exată nu este cunoscută, dar se ridică la nivelul "milioanelor de euro", potrivit poliţiei.

"Pierderea monedelor celtice este un dezastru. Ca mărturie a istoriei noastre ele sunt de neînlocuit", a declarat ministrul Ştiinţelor şi Artelor din Bavaria, Markus Blum.

Muzeele germane au fost ţinta mai multor jafuri, în ultimii ani.

În 2017, o monedă de aur de 100 de kilograme a fost furată din Muzeul Bode, din Berlin. Moneda, realizată în Canada, în 2007, era estimată la 4 milioane de euro.

De asemenea, în 2019, hoţii au furat 21 de bijuterii de mare valoare dintr-un muzeu din Dresda. Paguba a fost estimată la 113,8 milioane de euro.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri