Monede romane de aur de valoare excepţională, cumpărate de Ministerul Culturii și donate Muzeului Național de Istorie

Data publicării:
monede tezaur
Monede romane de aur de valoare excepţională, cumpărate de Ministerul Culturii și donate Muzeului Național de Istorie. Foto: Ministerul Culturii

Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, anunţă că a semnat contractul de achiziţie a două monede de valoare excepţională pentru patrimoniul istoric naţional.

Este vorba despre moneda Aureus Hadrianus AD 117 - 138, unică în colecţiile publice din România, şi moneda Solidus Gratianus AD aug. 367 - nov. 375.

"Este prima oară, din ce ştim, când după 1990 statul român, prin Ministerul Culturii, face o astfel de achiziţie. Este o nouă premieră, după achiziţionarea în acest an a manuscriselor Eliade şi Cioran şi după achiziţionarea în 2017 a vilei Florica a Brătienilor. Sunt extrem de fericit şi de mândru că aceste premiere au avut loc în timpul mandatelor mele. Astăzi am adus în patrimoniul naţional moneda Aureus Hadrianus AD 117 - 138, unică în colecţiile publice din România, şi moneda Solidus Gratianus AD aug. 367 - nov. 375, din care mai există doar încă una, ambele monede achiziţionate fiind clasate în categoria juridică Tezaur a patrimoniului cultural naţional", a precizat ministrul Culturii, marţi, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

El precizează că cele două monede vor fi date în administrarea Muzeului Naţional de Istorie a României din Bucureşti, "unde vor fi păstrate aşa cum se cuvine şi vor fi expuse spre bucuria iubitorilor de istorie românească".

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri