Joe Biden anunță eliminarea liderului ISIS din Siria. Acesta s-a aruncat în aer în timpul unui raid al forțelor americane

Data actualizării: Data publicării:
A fost cel mai mare raid american în Siria de la operațiunea din 2019 în care a fost ucis liderul ISIS de la acea vreme, Abu Bakr al-Baghdadi.
A fost cel mai mare raid american în Siria de la operațiunea din 2019 în care a fost ucis liderul ISIS de la acea vreme, Abu Bakr al-Baghdadi. Foto: Profimedia Images

Forțele Speciale ale SUA au condus „cu succes” o misiune de combatere a terorismului în nord-vestul Siriei miercuri seară, ucigându-l pe liderul ISIS, Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi, a anunțat președintele american Joe Biden joi dimineață, citat de CNN.

A fost cel mai mare raid american în Siria de la operațiunea din 2019 în care a fost ucis liderul ISIS de la acea vreme, Abu Bakr al-Baghdadi.

Cel puțin 13 oameni au fost omorâți în timpul și după raidul forțelor americane, dintre care șase copii și patru femei, potrivit grupului sirian de apărare civilă „Căștile Albe”.

„Forțele de Operațiuni Speciale ale Statelor Unite, la ordinele Centrului de Comanda al SUA, au efectuat o misiune de combatere a terorismului în această seară în nord-vestul Siriei. Misiunea a fost un succes”, a declarat secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby.

Conform declarației lui Kirby, nu au fost victime în rândul trupelor americane.

Un oficial al rebelilor, care a preferat să rămână anonim, a spus că Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi era împreună cu familia sa în momentul atacului. Martorii au spus că raidul s-a încheiat atunci când mai multe elicoptere au părăsit zona, cu toate că au putut auzi avioane de recunoaștere care survolau încă zona.

Liderul ISIS a murit detonând o bombă aflată asupra sa

Liderul grupării Stat Islamic, Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi, a murit detonând o bombă care se afla asupra sa, în timpul raidului forţelor speciale americane în Siria în noaptea de miercuri spre joi, a declarat joi un înalt responsabil de la Casa Albă, relatează AFP şi Reuters.

„La începutul operaţiunii, ţinta teroristă a detonat o bombă care l-a ucis atât pe el, cât şi membri ai propriei familii, printre care femei şi copii”, a declarat oficialul citat.

Biden intenţionează să susţină declaraţii de presă despre operaţiunea din Siria la ora locală 09.30 (14.30 GMT), a precizat Casa Albă.

Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi a fost numit lider al ISIS după uciderea fondatorului grupării, Abu Bakr al-Baghdadi, în octombrie 2019, tot în urma unei operaţiuni a forţelor speciale americane, notează Agerpres.

Despre Al-Qurashi se ştiu puţine lucruri, cu excepţia faptului că era irakian şi că s-a aflat în custodia SUA la un moment dat. La începutul anului 2020, Consiliul de Securitate al ONU a considerat că, odată cu Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurashi, organizația teroristă a renăscut. Două luni mai târziu, Departamentul de Stat al SUA l-a trecut pe lista celor mai căutați teroriști la nivel mondial.

Nord-vestul Siriei, ultima mare enclavă a insurgenților anti-Assad

Nord-vestul Siriei este ultima enclavă mare în care se mai găsesc insurgenți care luptă împotriva președintelui Bashar al-Assad. Cel mai puternic grup din zonă este Hayat Tahrir al-Sham, fostul Front al-Nusra, care a făcut parte din al-Qaeda până în 2016.

Potrivit oficialului rebelilor, forțe de securitate ale Hayat Tahrir al-Sham s-au deplasat de urgență la locul raidului după ce s-a încheiat.

Împrejurimile orașului Atmeh sunt pline de zeci de mii de sirieni refugiați care au fost dislocați din alte regiuni ale Siriei în timpul războiului și care acum trăiesc în tabere improvizate sau în adăposturi aglomerate.

Citește și: Sute de copii sunt ținuți ostatici de militanții ISIS în Siria, după ce jihadiștii s-au baricadat în închisoarea pe care au atacat-o

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri