Josep Borrell a mers în SUA pentru a discuta despre tensiunile cu Rusia. Este „cel mai periculos moment” după Războiul Rece

Data publicării:
Josep Borrell
Șeful diplomației europene, Josep Borrell. Foto: Profimedia Images

Europa se confruntă cu „cel mai periculos moment” în materie de securitate de după Războiul Rece, a afirmat luni, la Washington, Josep Borrell, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe. El a adăugat însă că rămâne „posibilă” o soluţie diplomatică cu Rusia.

„Din punctul meu de vedere, trăim în mod categoric cel mai periculos moment pentru securitatea Europei de la sfârşitul Războiului Rece. Nu mobilizează nimeni 140.000 de militari puternic înarmaţi la frontiera altei ţări fără ca acest lucru să reprezinte o ameninţare majoră”, a spus Borrell cu ocazia întrevederii pe care a avut-o luni cu secretarul de Stat american, Antony Blinken.

„Totuşi, noi credem că este posibilă o soluţie diplomatică la această criză. Sperăm la ce este mai bine, dar ne pregătim pentru ce este mai rău”, a subliniat el, conform cotidianului La Libre Belgique, citat de Mediafax.

La rândul său, Antony Blinken a negat că Washingtonul ar genera „alarmism”, subliniind că „pur şi simplu sunt prezentate datele”.

„Nu credem că preşedintele rus Vladimir Putin a luat o decizie, dar a mobilizat mijloace şi, dacă va decide, poate acţiona foarte rapid contra Ucrainei într-un mod carre va genera consecinţe teribile pentru Ucraina, pentru Rusia şi pentru noi toţi”, a spus Blinken.

Rusia este acuzată că a mobilizat peste 100.000 de militari în apropierea frontierelor Ucrainei, iar Administraţia de la Kiev se teme de o invazie sau de o lovitură de stat. Administraţia Vladimir Putin cere garanţii că Alianţa Nord-Atlantică nu va continua extinderea spre est şi argumentează că este necesară revenirea la arhitectura de securitate anterioară anului 1997, astfel că NATO trebuie să retragă trupele şi echipamentele militare inclusiv din România şi Bulgaria.

Administraţia Joseph Biden a decis transferul a aproximativ 1.000 de militari americani din Germania în România, în cadrul măsurilor de consolidare a apărării flancului estic al NATO. De asemenea, 1.700 de militari americani de la Baza Fort Bragg, situată în statul american Carolina de Nord, vor fi trimişi în Polonia, iar 300 în Germania.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
Pensie cu 3.200 lei mai mică la recalculare pentru un pensionar. Ce meserie a avut și cât timp?
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Un artist din Franța a devenit prima persoană care a călătorit într-o mașină zburătoare: „A fost o experiență...
Digi Animal World
Un aligator a adormit sub un avion al Forțelor Aeriene din Florida. Momentul când reptila este evacuată de pe...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...