Jurnaliştii portughezi au intrat în grevă generală. Ce revendicări au

Data publicării:
jurnalisti la o conferinta, cu microfoanele in prim plan
Jurnaliştii portughezi au intrat în grevă generală, joi, pentru prima dată în ultimii 42 de ani. Foto: Shutterstock

Jurnaliştii portughezi au intrat în grevă generală, joi, pentru prima dată în ultimii 42 de ani, pentru a protesta faţă de salariile mici şi nesiguranţa locurilor de muncă într-un sector aflat în mare dificultate, scrie AFP, preluată de Agerpres.

În jur de 40 de redacţii ale unor media naţionale sau locale au fost afectate de mişcarea declanşată de Sindicatul Jurnaliştilor, a precizat acesta într-un comunicat.

Agenţia de presă Lusa nu a mai transmis nicio ştire începând de la miezul nopţii de miercuri, postul public de radio Antena 1 şi concurentul său privat TSF nu au difuzat jurnale de ştiri, iar ediţiile online ale cotidianului de referinţă Publico sau săptămânalului Visao au încetat publicarea de ştiri, a precizat sindicatul.

„Insecuritatea locurilor de muncă şi salariile mici constituie un obstacol pentru dreptul la informare al cetăţenilor”, a subliniat sindicatul în comunicat.

Greviştii reclamă în special creşteri salariale, pentru a face faţă inflaţiei, şi respectarea codului muncii în ce priveşte plata orelor suplimentare.

Mai multe adunări erau prevăzute în cursul zilei la Lisabona, Porto şi Coimbra.

O premieră în ultimii 42 de ani

Ultima „grevă generală” a jurnaliştilor portughezi a avut loc în 1982.

Mişcarea socială survine şi în contextul în care unul din principalele grupuri media naţionale, Global Media, a anunţat în această săptămână un nou plan de concediere a 20 de angajaţi, dintre care 10 jurnalişti, din cauza „situaţiei financiare complicate”.

În 2023, Global Media a avut o cifră de afaceri mai mică cu 4,3 milioane de euro şi a încheiat anul cu pierderi de 7,2 milioane de euro.

Grupul deţine, printre altele, Jornal de Noticias, cel mai important cotidian generalist, care apare la Porto, postul radio de ştiri TSF şi Diario de Noticias (DN), cel mai vechi ziar naţional care împlineşte 160 de ani de existenţă.

Sindicatul jurnaliştilor a deplâns situaţia Global Media, regretând că singura soluţie avută în vedere sunt 'concedierile'.

Sindicatul a amintit că grupul a mai procedat la valuri de concedieri în ultimii ani: 119 salariaţi în 2009, 140 în 2014 şi 81 în 2020.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri