Kataib Hezbollah, gruparea pro-iraniană suspectată că a ucis trei soldați americani anunță că-și „suspendă” operațiunile împotriva SUA

Data publicării:
Soldat american
FOTO: Guliver/ Getty Images

Gruparea șiită pro-iraniană Kataib Hezbollah, principala suspectă pentru atacul cu dronă din Iordania în care au murit trei soldați americani săptămâna trecută, a anunțat că și-a „suspendat” operațiunile împotriva armatei americane, relatează BBC.

Kataib Hezbollah a transmis că își suspendă operațiunile anti-SUA „pentru a nu face de rușine guvernul irakian”. Anterior, SUA anunțaseră că vor veni cu represalii după atacul cu dronă în care au fost uciși trei militari americani.

Departamentul de Stat american a răspuns la acest anunț spunând că „acțiunile spun mai mult decât cuvintele”. Președintele Biden a spus, anterior, că a luat deja decizia cu privire la felul în care va răspunde la atac, fără să dea alte detalii.

Iranul, de cealaltă parte, a amenințat cu represalii, la rândul său, în cazul în care îi sunt „atacate interesele”. Anterior, însă, a negat vreo implicare în atac, încercând să dezmintă acuzațiile britanicilor și americanilor.

„Anunțăm suspendarea operațiunilor militare și de securitate împotriva forțelor de ocupație pentru a preveni facerea de rușine a guvernului irakian. Vom continua să îi apărăm pe ai noștri din Gaza în alte feluri”, a spus secretarul general al Kataib Hezbollah, Abu Hussein al-Hamidawi, marți.

Trei soldați americani au fost uciși în atac

Trei soldați americani au fost uciși la o bază de lângă granița dintre Iordania și Siria, de „un tip de dronă Shahed”, dispozitivele iraniene care au fost livrate inclusiv Rusiei pentru războiul lui Putin în Ucraina. Zeci de alți soldați au fost răniți în atacul împotriva Turnului 22, lovit în timp ce soldații americani dormeau.

Deși a dat vina pe grupări pro-iraniene, SUA nu a făcut o determinare finală conform căreia Kataib Hezbollah s-a aflat în spatele atacului. Totuși, o purtătoare de cuvânt a Pentagonului a spus că atacul „poartă urmele” grupării.

„Acțiunile spun mai mult decât cuvintele. Vor exista consecințe”, a declarat și Pat Ryder, purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri