Video Libertate cu două tăișuri. De ce vrea statul olandez să devină furnizor de marijuana pentru proprietarii de cafenele

Deutsche Welle Data actualizării: Data publicării:
camp de pe care se strange marijuana sub privirile politistilor
Statul olandez vrea să cultive și să furnizeze marijuana proprietarilor de cafenele Foto: Profimedia Images

Pentru fumătorii de marijuana din Europa, Țările de Jos reprezintă o mare atracție. Alături de un cappuccino, în multe cafenele olandeze puteți comanda și un joint. Este un model de afaceri doar pe jumătate legal: cafenelele primesc o licență specială care le permite să vândă cantități mici de iarbă. Nu este legal din punct de vedere tehnic, dar este tolerat de autorități. Acum, guvernul olandez vrea să reglementeze această zonă gri printr-un experiment: marijuana cultivată sub controlul statului. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:30 și în reluare sâmbăta la ora 19:30.

Imagini ca cele de mai sus au devenit un stereotip al Olandei. Aici e perfect legal să cumperi un joint, dacă este pentru uzul personal al clientului. Această cafenea din Breda există de 30 de ani. Dar acum va avea loc o schimbare radicală. Magazinul nu va mai fi nevoit să se aprovizioneze cu canabis de la furnizorii de droguri. În schimb, va putea cumpăra de la o cultură aflată sub controlul statului. Proprietarul Ed Pattche crede că este o schimbare bună.

Canabis „eco” și legal

„E mai curat. Nu folosesc pesticide. Există reguli stricte de cultivare. E o cultură ecologică și sustenabilă și, mai presus de toate, legală. Pentru prima dată, vom putea să ne facem cumpărăturile în mod legal”, spune Ed Pattche, proprietar de cafenea.

Experimentul are loc în Breda și în alte nouă municipalități. A fost implementat pentru a combate faptul că Olanda a devenit un centru pentru droguri - parțial din cauza politicilor liberale, dar și din cauza porturilor sale. Bande criminale violente controlează traficul cu droguri de risc, cum ar fi cocaina. În iulie 2021, jurnalistul olandez de investigații Peter de Vries a fost ucis după ce a realizat un reportaj despre criminalitatea legată de droguri. Autoritățile doresc să obțină controlul cel puțin asupra pieței drogurilor ușoare.

„Sperăm că acest experiment va pune capăt politicii toleranței, care are două tăișuri. Poți să cumperi și să vinzi canabis într-o cafenea, dar nu ai voie să îl produci. Acest lucru a dus la o piață ilegală de producție, dominată de infractori”, spune Paul Depla, primarul orașului Breda.

Hașiș adus în vehicule blindate

Întrebarea care apare acum este cum va ajunge recolta de canabis controlată de stat, în siguranță, în cafenele.

„Transportul este încă o problemă. Un vehicul blindat va aduce hașișul. Nu-mi dau seama cum ar trebui să mă simt”, spune Ed Pattache, proprietarul de cafenea.

Experimentul urmează să se desfășoare timp de patru ani, după care vor fi evaluate rezultatele obținute de cele 10 municipalități incluse în program.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri