Lituania a închis o treime din punctele de trecere a frontierei cu Belarus, de teama mercenarilor Wagner

Data publicării:
A car is checked at the border crossing point Sumskas between Lithuania and Belarus
Lituania a închis puncte de trecere a graniței cu Belarus. Foto: Profimedia

Lituania a închis vineri două dintre cele şase puncte de trecere a frontierei pe care le are cu Republica Belarus, pentru a face faţă riscului generat de grupul de mercenari Wagner, a anunţat poliţia de frontieră lituaniană.

„Punctele de trecere a frontierei de la Sumsko şi Tvereciaus au fost închise la miezul nopţii”, a anunţat Lina Laurinaityte-Grigiene, purtătoare de cuvânt a poliţiei de frontieră lituaniene, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Ea a adăugat că vor fi ridicate bariere cu sârmă ghimpată.

Lituania, ţară membră a NATO, intenţionează să răspundă astfel la tensiunile crescânde cu vecinii săi, printre care Belarus, pe care Vilniusul îl acuză de provocări.

Decizia este motivată, de asemenea, de lupta împotriva contrabandei, celelalte patru puncte de trecere fiind echipate cu sisteme de detectare cu raze X, spre deosebire de celelalte două închise vineri.

Măsura caută și să limiteze numărul de deplasări între cele două ţări. În primul semestru al acestui an, lituanienii au traversat de 230.000 de ori frontiera cu Belarus.

Lituania are temerea că autorităţile de la Minsk ar putea încerca să recruteze spioni printre aceşti călători, recurgând la şantaj sau la alte moduri de presiune.

Relaţiile dintre cele două ţări au fost mereu tensionate, dar s-au deteriorat şi mai mult după alegerile prezidenţiale contestate din 2020 în Belarus.

Autorităţile de la Minsk au calificat drept „nebunească” decizia luată de vecinul lor lituanian.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri