Loonkiito, posibil cel mai bătrân leu din Africa, a fost ucis cu sulițe de păstori furioși din Kenya

Data actualizării: Data publicării:
leu tolănit
Un leu în Parcul Național din Nairobi. Foto cu caracter ilustrativ: Profimedia Images

Un leu mascul despre care se crede că este unul dintre cei mai bătrâni din lume, a fost ucis de păstori cu sulițe, au anunțat autoritățile din Kenya, vineri, conform BBC.

Loonkiito, un leu mascul în vârstă de 19 ani, a murit într-un sat numit Olkelunyiet, miercuri noapte, după ce a fost prins vânând animale domestice. Satul în cauză se află în apropierea Parcului Național Amboseli în sudul Kenyei.

Lion Guardians, o organizație pentru protejarea speciilor în pericol, a transmis că Loonkiito era „cel mai bătrân leu mascul din ecosistemul nostru și, cel mai probabil din Africa”. Majoritatea leilor trăiesc în jur de 13 ani în sălbăticie. Populația globală de lei este localizată aproape exclusiv în Africa, existând câteva exemplare și în India, conform World Wildlife Federation.

Purtătorul de cuvânt al agenției din Kenya care se ocupă de animale sălbatice, Paul Jinaro, a declarat pentru BBC că leul era bătrân și slăbit și a rătăcit în sat în căutare de hrană. Jinaro nu a putut să confirme că leul era cel mai bătrân din Kenya, dar a precizat că animalul era „foarte bătrân”.

Organizațiile pentru protejarea speciilor spun că aceste animale sunt mai predispuse la a ataca animale domestice în această perioadă din cauza secetei care a dus la scăderea populațiilor de animale sălbatice și le-a făcut mai dificil de vânat – prada obișnuită a leilor.

Lion Guardians a transmis că Loonkiito a fost un „simbol al rezistenței și al coexistenței” și că moartea lui este „o situație dificilă pentru ambele părți, și pentru oameni și pentru lei”.

Paula Kahumbu, care lucrează în domeniul conservării mediului la WildlifeDirect, s-a declarat îndurerată de uciderea leului și a cerut măsuri pentru protejarea animalelor sălbatice din Kenya.

„Acesta este un moment-limită al conflictului între oameni și viața sălbatică, iar noi ca țară trebuie să facem mai mult pentru a proteja leii, animale care se confruntă cu dispariția”, a spus ea.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri