Acuzații de misoginism la un examen în India. Elevilor li s-a prezentat un text despre supunerea femeii față de bărbat

Data publicării:
Applicants wearing facemasks take the Uttar Pradesh Bachelor of Education entrance exam at an examination centre in Allahabad on August 9, 2020.
Examen la o școală din India. Foto: Profimedia

O comisie de examinare din India a eliminat un pasaj dintr-un test național la Limba engleză, care promova supunerea femeilor față de bărbați, în urma acuzațiilor publice de „misoginism flagrant”, scrie The Guardian.

Elevii au primit nota maximă la secțiunea înțelegerea textului pentru un pasaj în care se arăta că independența femeilor subminează disciplina și creșterea copiilor. Pasajul respectiv a apărut la examenul de Limba engleză susținut sâmbătă de elevi de 14 și 15 ani.

Textul prezentat copiilor conținea exprimări de genul „emanciparea soțiilor a distrus autoritatea părinților asupra copiilor”, sau „prin dărâmarea bărbatului de pe piedestalul său, soția și mama au renunțat, de fapt, la mijloacele de disciplină”.

„O mamă poate câștiga supunerea copiilor săi doar prin acceptarea modelului soțului ei”, „soțiile au încetat să-și mai asculte bărbații... este principala cauză pentru care copiii și servitorii sunt indisciplinați” - sunt alte exemple din textul primit la examen.

După ce elevii, profesorii și părinții au protestat, Sonia Gandhi, lidera partidului de opoziție din congres, a atras atenția public asupra examenului. Într-o intervenție publică rară, Gandhi a citit luni în parlament pasaje din text și și-a exprimat dezgustul față de impactul pe care textul l-ar putea avea asupra copiilor din India.

Ea a descris examenul ca fiind „cumplit”, „șocant de înapoiat” și de un „misoginism flagrant”.

După protestul public, Comisia Centrală pentru Educație Gimnazială a anunțat retragerea pasajului respectiv. De asemenea, comisia a decis că toți elevii vor primi nota maximă pentru acel pasaj.

Deși numărul fetelor care merg la școală continuă să crească, rata de alfabetizare la vârsta de 15 ani este în favoarea băieților: 78,8%, față de 59,3% la fete.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri