Ambasadorul Iranului la București: „Noi nu vorbim de Israel, noi credeam că acel loc este Palestina”

Data publicării:
ambasadorul iranului la bucuresti

(Ambasadorul Iranului la București, Excelența Sa, Bahador Aminian Jazi)

Israelul acuză Iranul că furnizează arme şi că sprijină gruparea Hamas din Fâşia Gaza. Pe de altă parte, comunitatea internațională suspectează Iranul că vrea să se înzestreze cu arma atomică. Religia interzice ca Iranul să dețină arma nucleară, susține ambasadorul la București. Pe de altă parte, dacă ar fi să pună în practică deciziile Parlamentului, Iranul ar trebui să aibă zece centrale nucleare, spune diplomatul. Excelența sa Bahador Aminian Jazi a explicat că Iranul dorește să-și producă singur combustibilul și nu să-l cumpere, pentru că ar exista o discriminare: unii doar să cumpere tehnologia şi alţii doar să aibă tehnologia.

Urmăriți interviul în materialul video de mai jos:

Dle ambasador, are Iranul intenţia de a produce armă nucleară?

Cred că noi am răspuns la această întrebare de mai multe ori şi în mai multe locuri. Înainte de a vorbi despre acest subiect aş dori să fac o scurtă introducere, înainte de a trece la alte întrebări şi subiecte. Cred că principala chestiune cu care lumea se confruntă în momentul actual este că, din păcate, ceea ce anume înţeleg oamenii din realitate diferă de realitatea însăşi.

Să clarificăm anumite chestiuni şi să prezentăm opinia Iranului referitor la ele. Permiteţi-mi să prezint pe scurt poziţia statelor occidentale. Ele spun că Iranul are dreptul să folosească uraniu şi substanţe derivate din uraniu pentru scopuri paşnice, dar nu doresc ca uraniul să fie îmbogăţit într-o măsură în care să fie posibil să fie folosit în scopuri militare. Iranul insistă că nu le foloseşte pentru producţia de arme nucleare şi are dreptul să folosească uraniu şi să îl îmbogăţească atât cât consideră necesar. Este corectă această prezentare sumară?

Nu, nu sunt de acord cu ea. Mă voi întoarce la ea pentru că sunt aspecte pe care trebuie să le discutăm. Pentru început aş dori să mă întorc la întrebarea dvs referitoare la armele nucleare. Nu există niciun fapt, niciunul singur, care să arate să Iran va produce arme nucleare. Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (IAEA) a anunţat că nu au găsit nicio deviere a acţiunilor iraniene. Pe de altă parte, noi suntem un popor credincios. Liderul nostru religios a declarat că este împotriva legilor noastre să folosim arme nucleare sau să dispunem de arme nucleare. Este contrar legilor pentru noi, din punct de vedere religios. Da, avem programe de îmbogăţire a uraniului, ca şi alte ţări din lume. Dar nimeni nu a găsit măcar o deviere de la activitatea noastră. Toate activităţile noastre sunt controlate de AIEA, nu avem activităţi secrete. Atunci de ce, deja de 10 sau 15 ani, Iranul este ţinut sub presiune pentru arme nucleare? Nu pot prezenta nici un singur document care să arate că Iranul urmăreşte producţia de arme nucleare. Da, au spus că poate, în viitor, vor vrea să producă arme nucleare. Dar poţi să spui asta pentru orice ţară, pentru orice activitate, ba chiar şi pentru alte activităţi poţi spune acelaşi lucru. Ar trebui să vorbim despre documente şi lucruri reale, nu despre ce ghicim noi că se va întâmpla în viitor. Pentru Iran, din punct de vedere politic, strategic şi religios şi altele, armele nucleare nu sunt un lucru bun şi interzise pentru noi. Dar chiar şi politic, uitaţi-vă la ţările care au arme nucleare. Credeţi că pot rezolva ceva cu arme nucleare? Israel are asemenea arme. Deşi nu este membră a tratatului de neproliferare a armelor nucleare (NPT), au arme nucleare. Şi nu pot rezolva nimic din problemele lor cu ele. Şi Pakistan are. Credeţi că pot rezolva orice cu ele? Nu. Noi suntem conştienţi de toate acestea. Noi milităm pentru ca regiunea noastră să fie liberă de arme nucleare. Nimeni nu ar trebui să aibă arme nucleare în regiunea noastră şi ar trebui să fim toţi de acord cu asta. Nu avem niciun program în acest sens.

Dar Iran ar putea cumpăra cu uşurinţă material nuclear de la Rusia sau alte state producătoare de asemenea materiale. Şi ar fi mai ieftin şi mai uşor de procurat decât să se producă intern. De ce nu alege Iranul această soluţie?

Da, dacă acceptaţi ideea că există două feluri de cetăţeni: unii de rangul doi, care ar cumpăra de la alţii şi alţii ar produce pentru ei. Există cei care produc şi cei de rang inferior, care nu pot avea tehnologie... da, aşa este corect. Dacă există două categorii de cetăţeni, atunci este o soluţie bună. Unii doar să cumpere tehnologia şi alţii să aibă tehnologia. Aşa vedem noi lucrurile.

Dar liderul suprem Ayatolahul Khamenei a rostit de curând un discurs cu multe detalii tehnice despre aceasă chestiune. Care sunt practic inacceptabile pentru grupul 5+1. Şi a fost neaşteptat, pentru că negocierile de la Viena erau în curs. Din moment ce aceste condiţii tehnice menţionate de Ayatolahul Khamenei sunt inacceptabile pentru statele occidentale, cum credeţi că negocierile pot continua, dacă pot continua, din acest punct?

Acestea sunt nişte metode de negociere. Probabil ştiţi că atunci când comerciantul vrea să discute preţul, foloseşte diverse metode. Una dintre ele este aceasta. Trebuie să arăţi în mod clar până unde. Ceea ce a spus liderul nostru este pentru noi această limită. Ceea ce a specificat el sunt aceste 190 de mii de centrifuge de îmbogăţire a uraniului în anii următori. Şi este exact ceea ce avem nevoie pentru scopurile civile.

Unii spun că este mult peste necesar.

Nu, nu. Dacă vrem să avansăm conform legilor şi a deciziei Parlamentului, va trebui să avem 10 centrale nucleare în Iran. Pentru asta, e suficient. Este exact ce trebuie în acest scop. Noi vrem tehnologie nucleară adevărată. Dar suntem gata să fim transparenţi, să supunem toate activităţile noastre controlului agenţiilor internaţionale, să clădim încrederea, echipa noastră de negocieri a spus că are discuţii foarte bune şi cu americanii şi cred că acest fel de presiuni în cadrul unor negocieri sunt normale de ambele părţi.

Dintre membrii grupului 5+1 fac parte şi Rusia şi China, care sunt, din punct de vedere istoric, să spunem, contra celorlalţi membri ai grupului, Germania, Franţa, Marea Britanie şi SUA. Cum cooperaţi sau cum negociaţi, negociaţi separat cu Rusia şi China privind această chestiune şi altele, în acest moment?

De fapt, dacă dorim să categorisim cei 5+1, ar trebui să mai adăugăm ceva. Sunt 5+1+1, adică sunt şi alte ţări, adică Israel, care fac presiuni la rândul lor în aceste negocieri. După fiecare discuţie, americanii merg la israelieni şi le dau raportul, iar înaintea fiecărei negocieri, cei doi discută. Israelienii au început această poveste cu chestiunea nucleară iraniană şi chiar şi astăzi, forţează această chestiune. De 30 de ani încoace, autorităţile israeliene anunţă în fiecare an că în următorii doi ani, Iran va produce arme nucleare. Ţin minte că încă dinainte de 1990, adică acum 24 de ani, Netanyahu, care pe atunci încă nu era prim-ministru, spunea că Iran va fi capabilă să producă arme nucleare în doi ani sau în cinci ani. Aceasta înseamnă că de 30 de ani, ei spun că Iran va produce arme nucleare în 2 ani. Iar prin această metodă au putut să mobilizeze presa, opinia publică, împotriva Iran. Dar după 30 de ani Iran nu a ajuns să producă arme nucleare şi continuă pe mai departe să spună că Iran va obţine arme nucleare în următorii cinci ani.

De ce credeţi că Israel vrea să împiedice Iranul să aibă centrale nucleare?

Ei ştiu realitatea, ştiu că Iran nu doreşte arme nucleare. Ţelul lor nu este de a împiedica acest lucru, ci de a menţine presiunea asupra Iranului.

Dar de ce?

Pentru că Iranul este inamicul lor. Ei ştiu că principalul susţinător al poporului palestinian este Iran. Mişcarea de rezistenţă a diferitelor ţări are diferite elemente: palestinieni, libanezi, sirieni, Irak şi Iran. Pentru fiecare dintre ei au programe speciale. În cazul Iranului, vor să-l izoleze. Ştiu că nu pot ataca Iranul, că nu pot slăbi Iranul. Aşa că vor să izoleze Iranul. Şi din păcate, în ultimii 10-15 ani au reuşit să-şi impună voinţa asupra americanilor şi a europenilor, din păcate. Iar motivul principal nu este programul nuclear iranian, cunoscut de toată lumea. Acesta nu este un pericol real. Este doar o scuză pentru a menţine presiunea asupra Iranului. Dacă astăzi Iran şi-ar opri toate programele nucleare, credeţi că totul se va termina? Totul va fi rezolvat? Suntem siguri că mâine ar începe o altă luptă cu alte motive. Vor să menţină presiunea.

Israelul afirmă că Iran furnizează rachete pentru Hamas, în Fâşia Gaza. Puteţi confirma acest lucru?

Nu, nu. Dacă vreţi să vorbim despre Hamas, asta e o altă chestiune. Gaza este o închisoare, pentru circa un milion de oameni. Ei sunt sub control. Nu se poate trimite un obiect cât de mic în Gaza. Gaza este o închisoare construită de Israel pentru palestinieni. Este una din cele mai dens populate zone din lume şi se află sub control. Vă amintiţi acum câţiva ani când un grup de oameni a încercat să meargă acolo ce s-a întâmplat cu ei. Timp de mulţi ani, nimeni nu a putut intra sau ieşi din Gaza. Dacă construieşti această închsisoare pentru oameni, dar aceşti oameni se opun, asta e problema ta. Uitaţi-vă ce s-a întâmplat, ăsta este motivul principal. Da, poate că noi sprijinim palestinienii. Sprijinim mişcarea lor de rezistenţă. Le oferim orice ajutor pe care ni-l cer.

Inclusiv rachete?

Nu rachete. Rachete nu se pot livra în această ţară. E o închisoare. Dacă într-o închisoare găsiţi arme, ar trebui să verificaţi, poate pot să le construiască singuri. Ştiţi, această cantitate de rachete, se spune că au lansat o mie de rachete. Credeţi că e posibil să se trimită o mie, două, trei mii de rachete din Iran în Palestina sub controlul israelienilor? Nu, se pot construi acolo. Folosesc singuri tehnologia. Poate putem să le oferim ajutor tehnologic sau ceva similar.

Spuneţi că Hamas şi Fâşia Gaza este o închisoare complet închisă, Hamas lansează rachete care au rază tot mai lungă de acţiune. Cum credeţi că Hamas îşi procură tehnologia pentru a construi aceste rachete tot mai sofisticate?

Nu vreţi să întrebaţi şi partea cealaltă cum îşi obţine tehnologia cu care omoară atâţia civili?

Doar încerc să vă urmez logica.

Nu, ştiţi, din păcate, toată lumea se concentreză la acest lucru. Nimeni nu spune cum îşi obţin israelienii tehnologia letală împotriva civililor. Dar, dacă foloseşti o tehnologie letală şi sofisticată împotriva prizonierilor, prizonierii pot să îşi folosească armele de la toţi cei care le furnizează. Da, poate şi Iranul îi ajută de exemplu cu avioane. Dacă partea cealaltă (Israel) are tehnologie atât de sofisticată cum nu mai foloseşte nici o altă ţară, cel puţin palestinienii au acum puţină tehnologie care nu este foarte elaborată să se apere.

Cum poate Iranul să expedieze această tehnologie Hamasului, dacă graniţa este una închisă ermetic?

Tehnologia zilelor noastre nu constă în foarte mult material. Când ai acest tip de tehnologie, este în mintea ta.

Deci Iranul oferă know-how?

Nu ştiu. Aceasta este o metodă, nu am informaţii în această privinţă. Când o parte are arme sofisticate, nu se poate aştepta ca nimeni să nu-i ofere celeilalte părţi ceva. Da, sunt prizonieri, dar şi prizonierii pot face rost de tehnologie.

Statele occidentale consideră Hamas o organizaţie teroristă. Nu vă temeţi că sprijinind Hamas, Iran va fi considerată o ţară care sprijină terorismul internaţional?

Hamas este reprezentantul palestinienilor.

Unul dintre ei. Şi Fatah este.

Da, da. Pentru că ambele grupări sunt acum în aceeaşi coaliţie. Nu poţi numi reprezentantul unui popor terorişti. Ce fac ei? Se apără. Cine sunt ocupanţii? Credeţi că Hamas este ocupantul? Cine a ocupat acel pământ? Cine a atacat primul civilii? Dacă un grup se apără, o fac din patria lor. Trăiesc pe pământul lor. Alţii au ocupat pământul lor. Chiar şi pe baza rezoluţiilor ONU, Israel este ţară ocupantă.

Între Israel şi Iran se întinde o regiune uriaşă, foarte instabilă. Irak se află sub atacul ISIL, Arabia Saudită avansează spre nord, nu direct, ci indirect, deci totul pare să se prăbuşească în Irak. Care este poziţia Iranului în această chestiune? Analizează Iranul posibilitatea unei acţiuni militare în Irak?

Înainte de toate, să vorbim despre ISIL. Cine sunt ISIL? ISIL sunt un grup care primesc... ISIL sunt un grup terorist. Aţi ajuns la această chestiune, ISIL este un grup terorist şi folosesc metode teroriste. Totuşi, de unde sunt ei sprijiniţi? Din păcate, de către ţări occidentale. De toate ţările care i-au sprijinit în Siria. Ei le-au dat arme. Cine i-a sprijinit cu bani şi arme? Despre asta ar trebui să se vorbească. Nimeni nu vorbeşte despre asta. ISIL nu a venit din ceruri. Ei au venit din Siria, cu ajutorul unor ţări foarte concrete. Din păcate, toate aceste ţări continuă politica lor de sprijin pentru grupurile teroriste. Am avut această experienţă în Afganistan.

Scuzaţi-mă, deci spuneţi că preşedintele Bashar al-Assad a avut dreptate când a numit terorişti grupurile care luptau împotriva regimului său.

Măcar sunteţi de acord că o parte dintre ei sau majoritatea lor sunt terorişti.

Nu sunt de acord, doar întreb.

Dar care grupuri domină acum opoziţia? ISIL şi Jabhat al-Nusra. Ele fac parte din al-Qaida. Ele au făcut parte din al-Qaida de la început. Şi toată lumea ştie că sunt terorişti. Da, există Armata Liberă Siriană, dar nu sunt importanţi. Sunt un grup mic.

Sunt zeci de grupuri care luptă în Siria.

Da. Majoritatea lor aparţin de al-Qaida şi există grupuri în afara Siriei, care nu au nicio influenţă în Siria. Sunt nişte grupuri politice în câteva ţări europene, în Turcia, vin şi pleacă, dar realitatea la faţa locului este că acolo sunt grupări teroriste. In Irak, dacă vreţi să vă referiţi la Irak, ceva se întâmplă acolo. Dar noi credem că singura putere care poate rezolva această problemă este poporul irakian. Nimeni altcineva din afară. Iran nu poate rezolva problemele din Irak trimiţând trupe acolo.

Există opinii potrivit cărora Iran vrea să îşi impună dominanţa în estul Irakului. Are Iranul asemenea planuri?

Noi vrem ca Irak să fie unitar, sprijinim Irakul unitar, nu acceptăm fragmentarea niciunei ţări în regiune, suntem în favoarea unităţii tuturor ţărilor, iar toate acţiunile care urmăresc slăbirea ţărilor nu sunt în interesul poporului.

Dacă spuneţi că Iran nu sprijină fragmentarea ţărilor, Israelul ar fi fragmentat dacă palestinienii ar primi dreptul să îşi înfiinţeze propriul stat. Nu este aşa?

Şi în cazul Palestinei noi credem într-o singură ţară, unită, pentru care locuitorii acelei regiunii, inclusiv evrei, musulmani, să spună ce vor acolo. Dacă vor o ţară, oamenii din zona aceea, să decidă despre viitorul lor. Nu fragmentarea, chiar şi a acelei regiuni. Nu sprijinim nici ideea unei Palestine fragmentate. Pentru că noi nu vorbim de Israel, noi credeam că acel loc este Palestina. A fost Palestina, iar locuitorii acelei regiuni să decidă despre viitorul lor. Nu cineva din afară. Aceşti oameni, creştini, musulmani, evrei, să decidă despre viitorul lor.

(Interviu realizat de Balazs Barabas

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Confidenţialitatea ta este importantă pentru noi. Vrem să fim transparenţi și să îţi oferim posibilitatea să accepţi cookie-urile în funcţie de preferinţele tale.
De ce cookie-uri? Le utilizăm pentru a optimiza funcţionalitatea site-ului web, a îmbunătăţi experienţa de navigare, a se integra cu reţele de socializare şi a afişa reclame relevante pentru interesele tale. Prin clic pe butonul "DA, ACCEPT" accepţi utilizarea modulelor cookie. Îţi poţi totodată schimba preferinţele privind modulele cookie.
Da, accept
Modific setările
Alegerea dumneavoastră privind modulele cookie de pe acest site
Aceste cookies sunt strict necesare pentru funcţionarea site-ului și nu necesită acordul vizitatorilor site-ului, fiind activate automat.
- Afișarea secţiunilor site-ului - Reţinerea preferinţelor personale (inclusiv în ceea ce privește cookie-urile) - Reţinerea datelor de logare (cu excepţia logării printr-o platformă terţă, vezi mai jos) - Dacă este cazul, reţinerea coșului de cumpărături și reţinerea progresului unei comenzi
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
RCS&RDS S.A. digi24.ro Vezi politica de confidenţialitate
cmp_level, prv_level, m2digi24ro, stickyCookie
Studiu de Audienţă și Trafic Internet (prin CXENSE) brat.ro
cX_S, cX_P, cX_T
Google IDE google.com Vezi politica de confidenţialitate
IDE
Vă rugăm să alegeţi care dintre fişierele cookie de mai jos doriţi să fie utilizate în ce vă priveşte.
Aceste module cookie ne permit să analizăm modul de folosire a paginii web, putând astfel să ne adaptăm necesității userului prin îmbunătățirea permanentă a website-ului nostru.
- Analiza traficului pe site: câţi vizitatori, din ce arie geografică, de pe ce terminal, cu ce browser, etc, ne vizitează - A/B testing pentru optimizarea layoutului site-ului - Analiza perioadei de timp petrecute de fiecare vizitator pe paginile noastre web - Solicitarea de feedback despre anumite părţi ale site-ului
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google Analytics google.com Vezi politica de confidenţialitate
_ga, _gid, _gat, AMP_TOKEN, _gac_<property-id>, __utma, __utm, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv
Aceste module cookie vă permit să vă conectaţi la reţelele de socializare preferate și să interacţionaţi cu alţi utilizatori.
- Interacţiuni social media (like & share) - Posibilitatea de a te loga în cont folosind o platformă terţă (Facebook, Google, etc) - Rularea conţinutului din platforme terţe (youtube, soundcloud, etc)
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Facebook facebook.com Vezi politica de confidenţialitate
a11y, act, csm, P, presence, s, x-referer, xs, dpr, datr, fr, c_user
Youtube youtube.com Vezi politica de confidenţialitate
GED_PLAYLIST_ACTIVITY,APISID, GEUP, HSID, LOGIN_INFO, NID, PREF, SAPISID, SID, SSID, SIDCC, T9S2P.resume, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC, dkv, s_gl, wide
Twitter twitter.com Vezi politica de confidenţialitate
_twitter_sess, auth_token, lang, twid, eu_cn, personalization_id, syndication_guest_id, tfw_exp
Instagram instagram.com Vezi politica de confidenţialitate
csrftoken, ds_user_id, ig_did, ig_cb, mcd, mid, rur, shbid, shbts, urlgen
Aceste module cookie sunt folosite de noi și alte entităţi pentru a vă oferi publicitate relevantă intereselor dumneavoastră, atât în cadrul site-ului nostru, cât și în afara acestuia.
- Oferirea de publicitate în site adaptată concluziilor pe care le tragem despre tine în funcţie de istoricul navigării tale în site și, în unele cazuri, în funcţie de profilul pe care îl creăm despre tine. Facem acest lucru pentru a menţine site-ul profitabil, în așa fel încât să nu percepem o taxă de accesare a site-ului de la cei care îl vizitează. - Chiar dacă astfel de module cookie nu sunt utilizate, te rugăm să reţii că ţi se vor afişa reclame pe site-ul nostru, dar acestea nu vor fi adaptate intereselor tale. Aceste reclame pot să fie adaptate în funcţie de conţinutul paginii.
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
CXENSE cxense.com Vezi politica de confidenţialitate
gcks, gckp, _cX_segmentInfo, cx_profile_timeout, cx_profile_data
Google DFP google.com Vezi politica de confidenţialitate
__gads, id, NID, SID, ANID, IDE, DSID, FLC, AID, TAID, exchange_uid, uid, _ssum, test_cookie, 1P_JAR, APISID, evid_0046, evid_0046-synced
Trimite
Vezi politica de confidențialitate