Anunțul Vaticanului despre starea de sănătate a Papei Francisc. Suveranul pontif are un plămân parțial extirpat de la 20 de ani

Data publicării:
Pope Francis during the mass on the occasion of the opening of the synod of bishops , path on synodality in the Vatican
Papa Francisc. Foto: Profimedia

Papa Francisc suferă de o infecţie respiratorie şi va trebui să petreacă „câteva zile” în spital pentru tratament, a anunţat Vaticanul într-un comunicat, după ce suveranul pontif, în vârstă de 86 de ani, a fost dus la spital cu dificultăţi de respiraţie. Papa are un plămân parțial extirpat de la vârsta de 20 de ani, ceea ce îl face mai expus la probleme respiratorii. 

Testele au confirmat că pontiful are o infecţie, însă nu este bolnav de COVID-19, se arată în comunicat.

„Papa Francisc este mişcat de numeroasele mesaje primite şi îşi exprimă recunoştinţa pentru apropiere şi rugăciune”, a transmis Vaticanul, potrivit Reuters, preluată de Agerpres.

Papa Francisc, care a marcat luna aceasta 10 ani în funcţie, rămâne uneori fără suflu şi este în general mai expus la probleme respiratorii. Când avea în jur de 20 de ani, în timp ce se pregătea pentru a deveni preot în ţara sa natală, Argentina, i-a fost îndepărtată o parte dintr-un plămân.

Spitalizarea sa recentă are loc cu puţin timp înainte de slujba din Duminica Floriilor, la 2 aprilie, care marchează începutul unei săptămâni cu numeroase ceremonii ocazionate de apropierea Paştelui, la 9 aprilie, existând îndoieli că acestea vor putea fi oficiate de pontif.

Starea de sănătate a papei Francisc a atras o atenţie sporită în ultimii doi ani, în care a suferit o intervenţie chirurgicală la colon şi a început să utilizeze un scaun cu rotile sau un baston din cauza durerii cronice la un genunchi.

Vaticanul a anunţat iniţial că papa a fost la spital, miercuri, pentru un control programat. Mass-media italiene au relatat însă că pontiful a fost adus la spital într-o ambulanţă, după ce a anulat în ultimul moment un interviu la televiziune.

Papa Francisc a participat în cursul dimineţii la audienţa generală săptămânală din Piaţa Sfântul Petru de la Vatican.

„Avem nevoie de el”

În Argentina, credincioşii s-au rugat pentru însănătoşirea papei, care nu a mai revenit în ţara sa de când a plecat la Vatican, în urmă cu un deceniu.

„Dacă Papa ne-ar putea asculta, i-aş spune că avem nevoie de el pentru că reforma nu s-a încheiat”, a declarat Marcela Mazzini de la Seminarul Inmaculada Concepcion din Buenos Aires, unde a studiat papa, pe atunci Jorge Mario Bergoglio.

Ţara pe care primul papă latino-american a lăsat-o în urmă se confruntă cu o diviziune politică intensă, o inflaţie de 99% şi o sărăcie care afectează aproape 40% din populaţie.

„Cred că n-o să pleci fără să vii mai întâi în Argentina”, a spus inginerul Santiago Goggi, în vârstă de 40 de ani, referindu-se la eventualul deces al papei în timp ce stătea pe treptele seminarului. „Trebuie să vii să ne vezi”, a adăugat el.

Fiul unor imigranţi italieni, viitorul papă a trăit modest pe vremea când era arhiepiscop de Buenos Aires, călătorind cu mijloacele de transport în comun şi obişnuind să viziteze mahalale, unde mulţi îşi amintesc încă de el.

La catedrala oraşului, Daniel Saco, un fost catehet în vârstă de 59 de ani, spuse că papa Francisc „trebuie să îşi pună întrebarea dacă poate continua. El trebuie să se roage şi să le ceară tuturor catolicilor din lume să se roage pentru el. El spune mereu: «Rugaţi-vă pentru mine» şi trebuie să fie deschis la ceea ce îi dictează Dumnezeu conştiinţei sale”.

Probleme de sănătate

Liderul celor aproape 1,4 miliarde de romano-catolici din întreaga lume suferă de diverticulită, o afecţiune care poate infecta sau inflama colonul şi a fost operat la spitalul Gemelli în 2021 pentru a i se extirpa o parte din colon.

El a declarat în ianuarie că această problemă de sănătate a revenit şi îl face să ia în greutate, adăugând însă că nu era exagerat de îngrijorat. Pontiful nu a oferit mai multe detalii.

Papa Francisc a declarat anul trecut într-un interviu acordat Reuters că preferă să nu se opereze la genunchiul cu probleme pentru că nu doreşte repetarea efectelor secundare negative pe termen lung cu care s-a confruntat în urma anesteziei după operaţia din 2021.

În iulie anul trecut, întorcându-se dintr-o călătorie în Canada, papa Francisc a recunoscut că înaintarea sa în vârstă şi dificultăţile de deplasare ar putea aduce o nouă fază, mai lentă, a papalităţii sale.

De atunci, însă, pontiful a vizitat Kazahstanul şi Bahrainul şi a efectuat, luna trecută, o călătorie în Republica Democrată Congo şi în Sudanul de Sud.

De asemenea, s-a angajat să viziteze Ungaria la sfârşitul lunii aprilie, Portugalia în august şi oraşul francez Marsilia în septembrie. Pontiful a declarat că, dacă va fi posibil, intenţionează să zboare apoi de la Marsilia în Mongolia.

După ce a lăudat decizia regretatului său predecesor Benedict al XVI-lea de a demisiona din motive de sănătate în 2013, papa Francisc a declarat că ar fi dispus să urmeze exemplul acestuia numai dacă ar fi grav bolnav.

Întrebat de radioteleviziunea elveţiană de limbă italiană RSI într-un interviu difuzat la 12 martie ce problemă de sănătate l-ar determina să îşi dea demisia, el a spus: „O oboseală care nu te lasă să vezi lucrurile clar. O lipsă de claritate, de a putea evalua situaţiile”.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri