Asia Bibi, femeia condamnată la moarte pentru blasfemie, a ajuns în Canada, la 9 ani de când a început calvarul

Data publicării:
asia bibi
Asia Bibi a fost condamnată la moarte pentru blasfemie în urmă cu opt ani, dar Curtea Supremă din Pakistan a anulat decizia

Asia Bibi, femeia creștină din Pakistan care a fost achitată anul trecut, după ce a stat închisă timp de 8 ani de zile, fiind condamnată la moarte, a fost eliberată și a plecat în Canada, unde se afla deja familia ei, a declarat avocatul acesteia, citat de The Guardian.

asia bibi
Asia Bibi a fost condamnată la moarte pentru blasfemie în urmă cu opt ani, dar Curtea Supremă din Pakistan a anulat decizia

„Este o zi importantă. Asia Bibi a părăsit Pakistanul și a ajuns în Canada. Ea s-a alăturat familiei. Justiția a fost înfăptuită”, a spus avocatul femeii.

Sosirea Asiei Bibi în Canada pune astfel capăt unui calvar care a durat nouă ani de zile pentru ea și familia sa. Femeia fusese închisă și condamnată la moarte, acuzată că l-a insultat pe profetul Mohammed atunci când a băut apă din cana pe care o ducea unor fermieri musulmani. Când aceștia i-au cerut să se convertească, Asia Bibi a refuzat, iar aceștia au depus o plângere pe numele ei.

De când a fost achitată și eliberată din închisoare, Asia Bibi s-a aflat sub protecție, întrucât achitarea ei pentru acuzațiile de blasfemie a stârnit proteste violente în Pakistan. Manifestanții au blocat intrările în capitala Islamabad, dar și în orașul Karachi și s-au bătut cu pietre cu forțele de ordine. Ei cereau ca femeia să fie spânzurată în public pentru acuzațiile care i se aduceau.

Protestele organizate de un grup islamist din Pakistan au paralizat țara, iar guvernul a cedat presiunilor și a decis să permită rejudecarea deciziei la apel. Însă Curtea Supremă a menținut achitarea, într-o decizie finală pronunțată în luna ianuarie.

Canada i-a oferit atunci azil Asiei Bibi, însă autoritățile din Pakistan au împiedicat-o să plece. Acum, avocatul femeii a declarat că sosirea ei în Canada a fost rezultatul eforturilor diplomaților, activiștilor și „tuturor celor care i-au stat alături Asiei în lupta pentru libertate”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri