ATENTATE TERORISTE LA PARIS. Un belgian, cel mai căutat om al momentului

Data publicării:
abdelhamid abaaoud foto dabiq 17 11 2015

ACTUALIZARE 9:20 Partida amicală de fotbal dintre Belgia şi Spania, care ar fi trebuit să se joace în această seară la Bruxelles a fost anulată, la recomandarea experţilor în securitate. Deocamdată, partida dintre Franţa şi Marea Britanie care va avea loc pe stadionul Wembley de la Londra este încă valabilă, iar premierul David Cameron se va afla în tribună. După tragedia din Franţa, atât Marea Britanie, cât şi Statele Unite au anunţat măsuri de securitate suplimentare, inclusiv pe stadioane şi la sălile de concerte.

50.000 de oameni erau aşteptaţi în această seară pe stadionul Roi Baudouin din Bruxelles pentru amicalul Belgia-Spania. După atentatele de la Paris, care au vizat inclusiv un stadion pe care se desfăşura amicalul Franţa-Germania, autorităţile belgiene au interzis evenimentele cu public numeros. De altfel, nivelul de alertă teroristă a fost ridicat, autorităţile considerând ameninţarea teroristă drept „posibilă şi probabilă”. Asta înseamnă că autorităţile vor spori numărul de poliţişti de pe străzi şi îndeamnă cetăţenii să fie vigilenţi.

Şi federaţia britanică de fotbal intenţionează să ia măsuri de securitate suplimentare pentru meciurile din Premier League. Toate cele 20 de cluburi vor primi săptămâna aceasta consiliere pentru ca spectatorii de la meciurile lor să fie în siguranţă. Stadionul Wembley, pe care are loc în această seară amicalul Franţa-Marea Britanie, a fost iluminat în culorile Franţei, iar la antrenament, jucătorii britanici au ţinut un moment de reculegere în memoria victimelor de la Paris.

Peste ocean, şeful poliţiei new-yorkeze a anunţat că 500 de membri ai trupelor antitero vor fi pe străzile metropolei. New Yorkul se pregăteşte ca şi cum ar fi următoarea ţintă a teroriştilor, a declarat acesta.

Nu e vorba doar de locuri simbolice, precum Times Square sau de principalele atracţii turistice, precum stadioanele, sau de evenimentele majore, ci şi de ţinte mai uşoare”, a spus William Bratton, şeful poliţiei din New York.

Este vorba despre restaurante şi săli de concerte, luate de asemenea drept ţintă în atacurile de la Paris. De altfel, un mare organizator de concerte din Statele Unite a anunţat că îşi sporeşte măsurile de securitate în toate sălile de spectacol pe care le administrează.

ACTUALIZARE 9.00 Încă unul atentatorii sinucigaşi de la Paris a fost identificat în această dimineaţă de autorităţile franceze. Este vorba tot despre un cetăţean francez care a participat alături de alţi doi complici la atacul de la sala de concerte Bataclan, soldat cu 89 de morţi. Deocamdată, numele său nu a foat făcut public. Ceea ce se ştie până în acest moment este că şi acest al şaselea atentator sinucigaş era monitorizat de autorităţile franceze pentru legături cu celule teroriste, dar şi pentru că luptase în Siria.

Capul reţelei responsabile pentru carnagiul din Paris ar fi Abdelhamid Abaaoud, susţin surse apropiate anchetei.

 

Are 27 de ani şi s-a născut în Belgia. Le-a scăpat printre degete autorităţilor belgiene în vara aceasta, când au anihilat mai multe celule teroriste din Bruxelles şi din împrejurimi. În ianuarie ar fi fost reperat în Belgia, dar acum s-ar afla în Siria. Este unul dintre cei mai activi militanţi ai grupării Stat Islamic. A apărut într-o înregistrare video difuzată de organizaţia teroristă în timp ce transportă mai multe cadavre mutilate spre o groapă comună.

Anchetatorii au făcut legătura dintre el şi atentatele de la Paris după ce s-a descoperit că numele lui apare în mai multe dosare penale, alături de cel al unuia dintre teroriştii de la Paris. Este vorba de Ibrahim Abdeslam, cetăţean belgian în vârstă de 31 de ani, care s-a aruncat în aer vineri seara pe bulevardul Voltaire din Paris, în apropierea sălii de concerte Bataclan.

Ibrahim şi-ar fi coordonat atacurile cu fratele său - Salah Abdeslam, în vârstă de 26 de ani, dat în urmărire internaţională. El este cel care ar fi închiriat unul dintre autoturismele folosite de atacatori şi care a fost găsit lângă Bataclan, unde 89 de persoane au fost ucise. Cel de-al treilea frate, Mohamed, a fost reţinut de poliţia belgiană imediat după atacuri şi eliberat ulterior. Mohamed Abdeslam a negat că ştia despre radicalizarea fraţilor lui.

Mohamed Abdeslam, fratele a doi dintre suspecţi: Nu ştiam nimic, nici eu, nici familia noastră. Sunt băieţi mari, sunt majori. Nu-i întrebam ce fac de câte ori plecau de acasă. Gândurile noastre sunt alături de victime şi de familiile lor.

Nici vecinii lor nu bănuiau nimic, mai că ales că fraţii Abdeslam aveau un bar la Molenbeek, unde serveau băuturi alcoolice, lucru interzis de religia musulmană. Barul fusese închis în urmă cu două săptămâni de primărie, care descoperise că acolo se consumau şi se vindeau droguri uşoare.

Sheraz Sheik, vecin cu unul dintre terorişti: Sunt şocat că e implicat în aşa ceva, pentru că nu părea genul islamist. Era bine îmbrăcat, purta haine de firmă, nu avea barbă. Era un tip inteligent, avea studii.

Salah Abdeslam este acum de negăsit. A fost oprit sâmbătă de poliţie, alături de alţi doi bărbaţi, într-un vehicul în apropierea frontierei belgiene, dar a fost lăsat să plece după interogare şi verificarea documentelor. Explicaţia oferită de autorităţi - nu era încă dat în urmărire generală. Printre teroriştii care şi-au pierdut viaţa în atacurile de vineri se numără şi Samy Amimour, născut la Paris în 1987.

Acum trei ani, în 2012, Samy Amimour a fost chiar arestat: oamenii legii credeau că avea de gând să plece în Yemen şi să se alăture unei grupări teroriste. Plasat apoi sub control judiciar, a fugit în Siria acum doi ani, spune familia lui.

 

Tot în Siria a luptat şi Bilal Hadfi, în vârstă de 20 de ani, de naţionalitate belgiană. A fost identificat ca fiind cel are s-a aruncat în aer în faţa unei porţi la Stade de France.

 

Procurorii au confirmat şi că un alt terorist care s-a aruncat în aer la Stade de France este Ahmad Al Mohammad. El a pretins că este refugiat şi a fost înregistrat pe insula grecească Leros, pe 3 octombrie, iar pe 8 octombrie era deja în Croaţia.

Sunt informaţii noi şi despre primul terorist identificat în cazul atentatelor de la Paris. Turcia susţine că a avertizat de doua ori într-un an Franţa in legatura cu Omar Ismail Mostefai, unul dintre teroriştii de la Bataclan, însă nu a primit nicio solicitare din partea autorităţilor de la Paris. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri