Bolivienii disperați stau la cozi pentru a cumpăra un înălbitor promovat drept tratament anti-COVID

Data publicării:
Bolivienii disperați stau la cozi pentru a cumpăra un înălbitor promovat drept tratament anti-COVID
Foto: Profimedia Images

În fiecare dimineață, într-unul dintre cele mai afectate orașe boliviene de pandemie, se formează cozi lungi în fața magazinelor care vând drept tratament anti-COVID soluții toxice pe bază de dioxid de clor, în ciuda nenumăratelor avertismente ale Ministerului Sănătății, scrie The Guardian

Cu toate acestea, opoziția care controlează și Congresul bolivian promovează utilizarea dioxidului de clor drept tratament anti-COVID și împotriva altor boli. Săptămâna trecută, Senatul a aprobat un proiect de lege care autorizează „fabricarea urgentă, comercializarea, furnizarea și utilizarea soluției de dioxid de clor pentru prevenirea și tratarea coronavirusului”. Proiectul de lege ar necesita aprobarea președintelui interimar, Jeanine Áñez, care este în carantină după testarea pozitivă pentru coronavirus. 

Însă localnicii din Cochabamba, unde influența susținătorilor fostului lider Evo Morales este încă puternică, sunt dispuși să se trateze cu dezinfectantul toxic, după ce situația din oraș pare a fi scăpat de sub control, doar aici înregistrându-se 25% din numărul total de decese raportate în Bolivia. 

"Mi-e teamă. Trebuie să încerc ”, a declarat Andrés Poma, un profesor de 34 de ani, care este sceptic că sistemul sanitar îl poate ajuta dacă se îmbolnăvește. "Ce să fac? Să aștept să mor la ușa spitalului sau în ușa casei mele? ”

Autoritățile locale din domeniul sănătății au raportat în ultimele săptămâni 10 cazuri de intoxicare după ingerarea soluției cu dioxidul de clor. Cu toate acestea, primarul din Cochabamba, José María Leyes, a declarat că favorizează distribuirea gratuită a înălbitorului pentru a trata pacienții.

Fernando Rengel, președintele asociației științifice Cochabamba, explică alegerea oamenilor de a se trata cu această soluție prin faptul că există credințe vechi că substanța respectivă este considerată „miraculoasă” și vindecă cancerul, SIDA, malaria și alte boli, „dar nu există nici un studiu științific care să dovedească că vindecă orice boală”.

Astfel de tratamente au fost recomandate și în alte state, în ciuda faptului că nu există studii concrete care să le ateste eficiența în tratarea coronavirusului. În luna aprilie, președintele SUA, Donald Trump, i-a șocat pe medici, sugerând să se cerceteze dacă dezinfectantul injectat în corp ar putea opri infecția cu coronavirus, scrie BBC.

Dezinfectanții sunt substanțe periculoase și pot fi extrem de toxice dacă sunt ingerate. Chiar și expunerea externă poate fi periculoasă pentru piele, ochi și sistemul respirator.

Citește și: „Nu înghițiți dezinfectanți!” Apelul disperat al producătorilor, după ce Trump a sugerat injectarea cu dezinfectanți anti Covid

Editor: Cristina Iancu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri