Cameron: Referendum pe apartenența la UE, dacă alegerile vor fi câștigate de conservatori

Data publicării:
cameron5287793 20afp 20mediafax 20foto 20carl 20court-45265

Premierul a spus că vrea renegocierea relației Marii Britanii cu UE, înainte de a chema oamenii la referendum. Britanicii vor avea de făcut o alegere foarte simplă: fie vor accepta rezultatul negocierilor, fie vor cere retragerea din UE, a subliniat premierul, relatează BBC.

El a spus că, dacă va reuși să obțină o nouă relație cu UE de care va fi mulțumit, va face campanie „cu tot sufletul” pentru rămânerea Marii Britanii în UE.

„A venit vremea ca britanicii să își spună părerea”, a subliniat Cameron. El a promis organizarea referendumului până la sfârșitul lui 2017 cel mai devreme, în cazul în care conservatorii vor câștiga.

Premierul a adus în discuție perspectiva eșecului întregii UE, în cursul acestui discurs extrem de important. El a insistat că nu dorește ca Marea Britanie să părăsească Uniunea și că vrea ca UE să fie un succes, dar a adăugat: „Pericolul este ca Europa să eșueze și poporul britanic să se orienteze spre ieșire”, relatează Sky News.

Cameron a cerut „o schimbare fundamentală” și a admis că „UE este văzută ca ceva ce se face poporului, nu ca ceva ce acționează pentru popor”.

„Nu sunt un adept al izolării britanice, dar vreau un deal mai bun pentru Marea Britanie”, a subliniat Cameron.

Premierul a declarat că a organiza un referendum acum ar fi „o alegere falsă”, pentru că Europa se va schimba, în urma crizei din zona euro. „Ar fi greșit să întrebăm oamenii dacă vor să rămânem sau nu, înainte de a avea ocazia să reparăm relațiile”, a subliniat el, citat de BBC.

Discursul a fost urmărit cu atenție de ceilalți lideri europeni, de comunitatea de afaceri și susținătorii, dar și criticii lui Cameron din partid.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri