Foto Celebra cascadă Victoria din Africa aproape a secat

Data actualizării: Data publicării:
cascada Victoria secată
Foto: Twitter/Edgar Chagwa Lungu

Cascada Victoria, una dintre cele mai importante atracții turistice ale Africii, aproape a secat, ca urmare a celei mai grave secete din ultimul secol cu care se confruntă această regiune, informează The Guardian.

Ceea ce era, până acum, o impresionantă cădere de apă a râului Zambezi s-a redus la „un firicel de apă”, după cum se poate vedea în mai multe imagini postate inclusiv de turiști, pe rețelele de socializare.

Cascadă, cu o înălțime de 100 de metri, a atras, în ultimii zeci de ani, milioane de turiști în această regiune, situată la granița dintre Zimbabwe și Zambia.

Cascada Victoria
Cascada Victoria, înainte de secetă. Foto: Guliver/GettyImages

Acum, seceta severă din regiune, care a alimentat temerile legate de efectele schimbărilor climatice, a provocat scăderea nivelului apelor râului Zambezi la cote „fără precedent”.

„Anii trecuți, în timpul sezonului seceteos, apele râului mai scădeau, dar nu la nivelul de acum”, a declarat un vânzător de suveniruri din Livingstone, Zambia. „E prima oară când văd așa ceva. Și ne afectează direct - nu mai vin așa mulți turiști”.

În această regiune, 45 de milioane de oameni suferă în prezent din cauza lipsei apei și a culturilor agricole afectate de secetă.

Zimbabwe și Zambia se confruntă cu o serie de pene și întreruperi de curent, în condițiile în care producția de energie electrică este redusă, ca urmare a scăderii debitului apelor, din cauza secetei.

Conform datelor furnizate de autoritățile guvernamentale din Zambezi, debitul apelor se situează la cel mai scăzut nivel, din 1995.

Editor web: Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri