Chile prelungeşte cu trei luni „starea de catastrofă”. Câte cazuri de coronavirus au fost depistate până acum

Data publicării:
SANTIAGO, CHILE - MARCH 27: A police officer wearing a face mask controls access of a driver to the quarantine area during the first day of the lock down in seven communes of the capital on March 27, 2020 in Santiago, Chile. Around 1.3 million people of seven communes of Santiago de Chile must be under total quarantine for seven days starting yesterday at 10PM to halt spread of COVID-19. (Photo by Marcelo Hernandez/Getty Images)
Foto: GettyImages

Chile a prelungit cu o perioadă de trei luni „starea de excepţie constituţională în caz de catastrofă”, pentru a stopa epidemia de COVID-19. Măsura oferă guvernului baza legală pentru recurgerea la armată în scopul asigurării ordinii publice.

Ministrul apărării, Alberto Espina, a justificat prelungirea: „Este vorba despre a proteja vieţile chilienilor”.

Starea de catastrofă naţională, decretată pentru prima dată la 18 martie, permite menţinerea interdicţiei de deplasare pe timp de noapte şi instaurarea carantinei.

Chile a fost lovită dur de epidemie, înregistrând, la 18 milioane de locuitori, 179.436 de cazuri de contaminare declarate şi 3.362 de decese.

Modul în care a fost gestionată epidemia şi o controversă privind metodologia de numărare a deceselor legate de COVID-19 l-au costat funcţia pe ministrul sănătăţii, Jaime Manalich, care şi-a anunţat sâmbătă demisia. Locul său a fost luat de Enrique Paris, pediatru şi fost preşedinte al Ordinului medicilor, transmite Agerpres.

Ce măsuri a luat Chile, încă din 7 februarie

Chile a fost una din primele ţări latino-americane care a decretat o stare de urgenţă sanitară preventivă încă din 7 februarie. După câteva săptămâni au fost închise frontierele, au fost suspendate cursurile şcolare, restrânse deplasările şi aplicată o politică de depistare masivă a infectărilor.

Dar, spre deosebire de alte ţări latino-americane, Chile a optat nu pentru măsura de izolare generală a populaţiei, ci pentru carantine selective, în funcţie de focare.

Decizia a dat rezultate bune în cartierele înstărite, dar s-a dovedit mult mai puţin eficace în cele sărace.

(Editor: George Costiță)

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri