Colesterolul "bun" ar putea fi doar un mit. Un studiu zdruncină una din recomandările medicale din ultimele decenii

Data actualizării: Data publicării:
probe de sange
Colesterolul "bun" ar putea fi doar un mit. Un studiu zdruncină una din recomandările medicale din ultimele decenii. FOTO: Profimedia Images

Un studiu zdruncină una dintre recomandările pe care medicii le-au făcut în ultimele decenii - cea potrivit căreia există un așa zis colesterol "bun", care ar preveni bolile de inimă.

O cercetare la care au participat 24.000 de adulți din Statele Unite arată că bolile de inimă nu sunt prevenite de pretinsul colesterol "bun".

"Colesterolul este un tip de lipidă care circulă prin sistemul sangvin în întregul corp. Corpul folosește colesterolul ca materie primă. Odată cu trecerea timpului, colesterolul se poate depune în pereții arterelor. Acumularea de colesterol provoacă formarea unor fâșii de grăsime în interiorul arterelor. Este parte a unui proces numit ateroscleroză, care duce la îngustarea și întărirea arterelor.

Cu cât colesterolul stă mai mult timp în pereții arterelor, cu atât devine mai rigid. La un moment dat o fâșie poate deveni atât de mare și de dură încât se rupe, provocând un cheag în jurul ei. Acest cheag poate bloca artera, ducând la infarct sau la accident cerebral", se arată în cercetare.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri