Sari la conținut

Coreea de Nord cere ONU să condamne Statele Unite, după publicarea raportului care arată că CIA a folosit tortura

Dezvăluirile din acest raport al Senatului american despre abuzurile comise împotriva a zeci de deţinuţi care au legături cu Al-Qaida constituie un veritabil test de credibilitate pentru Consiliul de Securitate, apreciază regimul nord-coreean.

Consiliul va confirma „rolul său detestabil de instrument al practicilor arbitrare ale Statelor Unite” dacă dezbate drepturile omului în Coreea de Nord, închizând ochii totuşi faţă de acţiunile unuia dintre membrii săi permanenţi, potrivit Ministerului nord-coreean de Afaceri Externe, citat de Mediafax.

Un purtător de cuvânt al ministerului a vorbit despre „tortura inumană practicată de CIA” dar şi despre cazurile recente de afroamericani neînarmaşi ucişi de poliţişti albi.

„În cazul în care Consiliul de Securitate vrea să dezbată drepturile omului, el va trebui (...) să se intereseze de numeroasele încălcări ale drepturilor omului în Statele Unite”, a declarat el, citat de agenţia de presă oficială nord-coreeană KCNA.

Consiliul de Securitate al ONU trebuie să examineze în decembrie situaţia privind drepturile omului în Coreea de Nord după adoptarea, luna trecută, în Adunarea Generală a ONU a unei rezoluţii care cere Consiliului să sesizeze Curtea Penală Internaţională (CPI).

Rezoluţia, fără caracter coercitiv, se fondează pe un raport ONU publicat în februarie, care conchide, după o lungă anchetă asupra încălcării drepturilor omului în Coreea de Nord, că s-au comis abuzuri „fără egal în lumea contemporană”.Phenianul a reacţionat ameninţând cu un nou test nuclear.