Sari la conținut

Criză de chipsuri în Japonia, oamenii plătesc de șase ori prețul normal

Japonezii au rămas fără chipsuri din cartofi şi au ajuns să plătească online de şase ori preţurile normale, din cauza unui număr record de taifunuri produse anul trecut în nordul ţării, care au distrus recoltele de cartofi, relatează News.ro.

Picture 026

Picture 026

Chipsurile cu aromă de pizza produse de compania japoneză Calbee erau vândute vineri la aproximativ 1.250 de yeni (12 dolari) punga, pe site-ul de licitaţii al Yahoo Japan, în timp ce preţul obişnuit este de numai 200 de yeni.

În acelaşi timp, pe Twitter au apărut imagini cu rafturile aproape goale din supermarketuri, la secţiunea de chipsuri.

Creşterea preţurilor chipsurilor a avut loc după ce Calbee a anunţat luni că va opri temporar vânzarea a 15 tipuri de chipsuri, din cauza producţiei slabe de cartofi din Hokkaido, regiune mare producătoare de cartofi.

Nordul insulei a fost afectat anul trecut de un număr record de taifunuri.

Calbee, care are o valoare de piaţă de 507,9 miliarde de yeni şi este deţinută în proporţie de 20% de PepsiCo, are o cotă de 73% pe piaţa chipsurilor din cartofi.

Chipsurile din cartofi sunt foarte populare în Japonia, alături de biscuiţii din orez Senbei şi sticksurile Pocky.

Produsele din cartofi ale Calbee au fost cele mai populare într-un sondaj efectuat anul trecut de televiziunea Asahi, în rândul a 10.000 de persoane şi 13 producători de dulciuri şi au fost subiectul unei unui show primetime care a durat peste două ore.

În timp ce atenţia s-a concentrat pe chipsurile din cartofi, în urma anunţului făcut de Calbee, deficitul s-ar putea extinde şi la lanţurile de fast-food-uri şi restaurante care depind de cartofi în meniurile lor, în ceea ce pare a fi o criză a cartofilor, potrivit publicaţiei Nikkei.