Galerie Foto Cum s-a format craterul gigantic care a apărut peste noapte în Chile. Diametrul s-a mărit la peste 35 de metri

Data actualizării: Data publicării:
profimedia-0711575034
Craterul misterios apărut în Chile și-a dublat dimensiunea în numai o săptămână FOTO: Profimedia Images

Mai mulți factori ar fi putut cauza apariția craterului gigantic în apropierea unei mine de cupru din Chile, deținută de compania canadiană Lundin Mining, a declarat președintele reprezentanței locale a companiei, respingând afirmațiile guvernului, care susține că acest crater a apărut în urma activității miniere, scrie Reuters.

Agenția de mediu din Chile a anunțat săptămâna trecută o serie de măsuri împotriva companiei Ojos del Salado, deținută de filiala locală a Lundin Mining, pe care a acuzat-o că „supraextracția de material” ar fi putut duce la apariția craterului.

Președintele Ojos del Salado, Luis Sanchez, a spus că evaluarea guvernului ia în calcul doar activitatea minieră din zonă, care însă nu poate explica singură formarea unui crater care a ajuns la un diametru de 36,5 metri.

Craterul misterios apărut în Chile și-a dublat dimensiunea în numai o săptămână FOTO: Profimedia Images
Craterul misterios apărut în Chile și-a dublat dimensiunea în numai o săptămână FOTO: Profimedia Images

„Acest fenomen este cauzat în mod clar de mai mulți factori, în opinia noastră, iar pentru a elucida originile lui este necesar să fie analizați toți acești factori”, a declarat Luis Sanchez miercuri pentru Reuters.

El a mai spus că Lundin Mining a făcut propriile studii geofizice, topografice, hidrografice și de altă natură.

„Este adevărat că nu putem fi siguri de cauză, dar putem stabili prin aceste studii că sunt facoti relevanți, precum compoziția solului, episoade climatice - cum au fost alunecările de teren din 2017, ploile din luna iulie și, bineînțeles, activitatea minieră dedesubtul craterului”, a arătat Luis Sanchez.

Chile va aplica sancțiuni dure celor responsabili pentru apariția la sfârșitul lui iulie a imensului crater în zona minieră din nordul țării, a declarat ministrul mineritului, Marcela Hernando, luna aceasta.

Luis Sanchez a mai adăugat că studiile Lundin Miniing arată că subsolul din zonă are o compoziție argilo-calcaroasă, care „ar fi putut cauza o deteriorare progresivă”, care produce cratere.

El a indicat, de asemenea, ploile masive care au căzut în zonă înainte de formarea craterului, ploi care au adus în trei zile mai multă apă decât întregul an 2017, cel mai ploios an din deceniul trecut.

Lundin Mining deține 80% din mina din apropierea craterului, iar 20% este deținut de companiile japoneze Sumitomo Metal Mining și Sumitomo Corp.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri