Dorian va ajunge şi în Europa după ce a devastat regiuni mari din America

Data actualizării: Data publicării:
uraganul dorian
FOTO: Guliver/GettyImages

Uraganul care a devastat Bahamas şi a lovit sudul Statelor Unite (Florida, Carolina de Sud şi de Nord) va ajunge, într-un final, la destinaţia finală: Europa. Deşi sună implauzibil, uraganul ar călători de-a latul Oceanului Atlantic, moment în care îşi va pierde mult din capacitate şi din caracteristicile de uragan, ajungând retrogadat la stadiul de simplă furtună, informează wetter.de.

Ajuns în apropierea continentului nostru, Dorian îşi va fi pierdut puterea, anunţă meteorologii, fiind nu mai mult de o furtună, un ex-uragan. Paradoxal, venirea uraganului ar putea aduce o vreme călduţă, de început de toamnă în unele părţi ale Europei.

Puterea uraganelor depinde de cât de mult suflă vântul în atmosfera superioară. Atunci când vântul lipseşte în acea porţiune de atmosferă, uraganele au o putere disproporţionată. Pentru că nu există mişcare nici deasupra dar nici sub uragan, imensa furtună aproape că stă pe loc, ceea ce duce la distrugeri precum cele văzute în Bahamas în timpul acestei săptămâni.

Însă, cu cât uraganul avansează spre nord, cu atât se mişcă mai repede, ceea ce îi scade din putere – o dată ce părăseşte apele calde din zona tropicală, el devine mai slab şi îşi pierde caracteristicile de furtună tropicală şi devină o furtună obişnuită. Coform modelelor meteorologilor, Dorian va ajunge în zona Europei de nord (Scandinaviei) la mijlocul săptămânii următoare.

Venirea sa în Europa, însă, permite unor curenţi de aer cald dinspre Insulele Azore să ajungă pe continent, fapt ce va duce la o vreme plăcută în zone ale centrului continentului. În nord-vest, în zona Marii Britanii şi Scandinaviei, rămăşiţele lui Dorian vor aduce vânt puternic şi ploi reci.

Cel puțin șapte persoane au murit după ce uraganul Dorian a devastat arhipelagul Bahamas, a informat premierul Hubert Minnis, care a avertizat că bilanțul ar putea să crească, relatează site-ul postului CNN.

Imaginile cu dezastrul lăsat în urmă de uraganul Dorian sunt greu de privit – sute de case şi proprietăţi au fost distruse, dar cele mai dureroase sunt pierderile de vieţi omeneşti.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri