Edward Snowden, despre presupusul spionaj SUA împotriva Europei: Joe Biden a fost profund implicat în acest scandal încă de la început

Data publicării:
MILAN, ITALY - MAY 26: Computer security consultant Edward Snowden in connection from Russia during the Wired Next Fest 2019 at the Giardini Indro Montanelli on May 26, 2019 in Milan, Italy. (Photo by Rosdiana Ciaravolo/Getty Images)
Edward Snowden. Foto: GettyImages

Edward Snowden, autorul dezvăluirilor despre sistemele de supraveghere ale Statelor Unite, susține că actualul președinte SUA Joe Biden a fost „profund implicat” în acțiunile de spionaj SUA împotriva liderilor europeni, dezvăluite luni în urma unei ample investigații de presă. În perioada menționată Joe Biden era vicepreședintele Statelor Unite, în mandatul lui Barack Obama.

„Biden este pregătit să răspundă la aceasta când va vizita Europa în curând, pentru că, bineînțeles, a fost profund implicat în acest scandal încă de la început. Ar trebui o cerere clară pentru dezvăluiri complete nu numai din partea Danemarcei, ci și a partenerelilor”, a scris Edward Snowden pe Twitter, după investigația de presă care a dezvăluit că Statele Unite au spionat lideri politici din Europa, printre care cancelarul german Angela Merkel, cu ajutorul serviciilor daneze de informaţii.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Postul public danez Danmarks Radio (DR) susține că Agenţia americană pentru Securitate Naţională (NSA) s-a conectat la cablurile de telecomunicaţii daneze pentru a spiona responsabili de prim-plan şi oficiali cu rang înalt din Germania, Suedia, Norvegia şi Franţa. Pentru a face acest lucru, NSA a beneficiat de colaborarea serviciilor daneze de informaţii militare (FE), în virtutea unor acorduri încheiate. Acțiunea de spionaj s-ar fi desfășurat între anii 2012 și 2014.

În perioada menționată de investigația de presă, Joe Biden era vicepreședinte al Statelor Unite, în mandatul președintelui Barack Obama.

Cancelarul Angela Merkel, ministrul german de externe din acea perioadă, Frank-Walter Steinmeier, şi liderul opoziţiei de atunci, Peer Steinbruck, se află printre persoanele spionate de NSA, potrivit DR.

Guvernul de la Berlin aşteaptă clarificări privind presupusele activităţi de spionaj efectuate de SUA şi Danemarca asupra unor lideri politici europeni, inclusiv asupra cancelarului Angela Merkel, după izbucnirea scandalului. 

„Guvernul Germaniei a luat notă de aceste relatări şi este în contact cu toate entităţile relevante la nivel naţional şi internaţional, pentru clarificări”, a declarat Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Berlin.

Edward Snowden a fugit din Statele Unite şi a primit azil în Rusia după ce a publicat fără autorizaţie dosare secrete care au scos la iveală operaţiuni interne şi internaţionale de supraveghere pe scară mare ale Agenţiei de Securitate Naţională a SUA (National Security Agency, NSA). 

Fostul informatician este inculpat în SUA pentru spionaj şi furt de secrete de stat. El riscă o pedeapsă de până la 30 de ani de închisoare.

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri