India va produce o parte din vaccinul rusesc Sputnik V

Data actualizării: Data publicării:
doza de vaccin anti-covid din Rusia
Vaccinul rusesc Sputnik-V a fost lansat în august 2020. Foto: Profimedia Images

Fondul suveran de investiţii al Rusiei a anunţat vineri că a ajuns la un acord cu grupul farmaceutic indian Hetero pentru producerea a peste 100 de milioane de doze anuale din vaccinul rusesc împotriva coronavirusului, Sputnik V, informează AFP, potrivit Agerpres.

„Hetero, unul dintre principalii producători de medicamente generice din India, a acceptat să producă în India peste 100 de milioane de doze pe an” din Sputnik V, a anunţat într-un comunicat RDIF, care a finanţat dezvoltarea vaccinului, adăugând că producţia urmează să fie demarată „la începutul anului 2021”.

Potrivit comunicatului, studii clinice asupra vaccinului, în fazele a II-a şi a III-a, sunt în curs de desfăşurare în India.

„Datorită cooperării noastre cu Hetero, vom putea fi în măsură să creşte în mod semnificativ capacitatea de producţie şi de a furniza populaţiei indiene o soluţie eficace în această perioadă dificilă a pandemiei”, a comentat directorul fondului, Kirill Dmitriev, citat în comunicat.

RDIF a precizat că „cererile” pentru peste 1,2 miliarde de doze din vaccinul Sputnik V au fost înaintate de „peste 50 de ţări”.

Pe lângă India, vaccinul urmează să fie produs cu precădere în Brazilia, China sau Coreea de Sud, conform aceleiaşi surse.

Marţi, Rusia a afirmat că Sputnik V, dezvoltat de centrul de cercetare Gamaleia din Moscova, are o eficacitate de 95%, un rezultat echivalent cu vaccinurile dezvoltate de alianţa Pfizer / BioNTech şi de compania americană Moderna.

„Preţul unei doze de Sputnik V pentru piaţa internaţională va fi mai mic de 10 USD”, a precizat RDIF.

Vaccinul Sputnik V se află în prezent în faza a 3-a a studiilor clinice randomizate „dublu-orb” - când nici pacientul, nici medicul nu ştiu dacă a fost administrat un placebo - în rândul a 40.000 de voluntari.

Concurenţa internaţională se dezlănţuie în cursa pentru dezvoltarea unui vaccin împotriva virusului responsabil de pandemie, care a paralizat ţări întregi de la începutul anului.

Rusia este hotărâtă să se afle în fruntea cursei şi a anunţat în august, chiar înainte de studiile clinice pe scară largă, eficacitatea Sputnik V, suscitând îndoieli în cadrul comunităţii ştiinţifice internaţionale.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri