Infecțiile cu Covid-19 au scăzut cu 80% după prima doză de vaccin, arată un studiu din Italia

Data actualizării: Data publicării:
vaccin glob pamantesc
Două doze ale vaccinurilor Pfizer şi AstraZeneca sunt extrem de eficiente contra tulpinii indiene a Covid-19. Foto: Profimedia Images

Infecțiile cu Covid-19 la adulții de toate vârstele au scăzut cu 80% la cinci săptămâni după prima doză a vaccinului Pfizer, Moderna sau AstraZeneca, arată datele unui studiu realizat în Italia, citat de Reuters.

Acesta este primul studiu realizat de o țară din Uniunea Europeană asupra impactului real al campaniei de imunizare și a avut la bază un eșantion de 13,7 milioane de persoane vaccinate la nivel naţional.

Oamenii de ştiinţă din Italia au început să studieze datele din ziua în care a început campania de vaccinare, pe 27 decembrie 2020, și au făcut publice rezultatele pe 3 mai 2021.

Analiza făcută de specialiști a arătat că riscurile de infecţie cu SARS-CoV-2, de spitalizare, dar şi de deces au scăzut vizibil chiar după primele două săptămâni de la vaccinare.

„La 35 de zile după prima doză, există o reducere cu 80% a infecţiilor, 90% reducere a internărilor şi 95% scădere a deceselor”, potrivit Institutul Naţional de Sănătate din Italia (ISS), adăugând că acelaşi model a fost observat atât la bărbaţi, cât şi la femei, indiferent de vârstă.

„Aceste date confirmă eficienţa campaniei de vaccinare şi necesitatea unei acoperiri majore în întreaga populaţie pentru a pune capăt stării de urgenţă”, a declarat Silvio Brusaferro, președintele Institutului Naţional de Sănătate din Italia.

Dintre cele 13,7 milioane de persoane incluse în studiu, 95% dintre cei care au fost vaccinați Pfizer şi Moderna au finalizat ciclul de vaccinare, în timp ce niciunul dintre cei cărora li s-a administrat AstraZeneca nu a primit rapelul.

Italia a urmat recomandările producătorilor, oferind a doua doză de Pfizer la trei săptămâni după prima, rapelul Moderna după patru săptămâni, iar cel cu AstraZeneca la intervalul maxim recomandat, de 12 săptămâni.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri